Svijet

Tramp: Samo ispunjavam predizborna obećanja

Savjetnik Bijele kuće Stiven Miler oštro je kritikovao federalni Apelacioni sud koji je blokirao izvršnu uredbu o imigraciji predsjednika SAD Donalda Trampa.
Tramp: Samo ispunjavam predizborna obećanja
Portal AnalitikaIzvor

On je odluku suda nazvao „uzurpiranjem vlasti“.

- Ovlašćenja predsjednika su ovdje izvan svake sumnje - rekao je Miler gostujući na televiziji Foks njuz (Fox News), istakavši da „u SAD-u sudstvo nema prevlast“, prenosi Rojters.

Kritikujući Apelacioni sud za Deveti okrug zbog blokiranja Trampove uredbe, zvaničnik Bijele kuće je rekao da taj sud ima dugogodišnju istoriju poništenih odluka.

Tramp sada razmatra mogućnost da izda novu izvršnu uredbu o zabrani građanima iz pojedinih zemalja da uđu u SAD. On je najavio mogućnost da već danas ili sjutra izda „novu uredbu“, ne precizirajući o kakvoj vrsti zabrane putovanja bi moglo da bude riječi.

Takođe je izjavio da su hapšenja stotina migranata bez dokumenata širom SAD prošle sedmice izvedena u skladu sa obećanjem koje je dao tokom predizborne kampanje da će iz zemlje ukloniti „ilegalne kriminalce“.

- Mjerama protiv ilegalnih kriminalaca samo ispunjavam obećanje koje sam dao tokom kampanje. Članove klanova, narkodilere i ostale sklanjamo odavde - poručio je Tramp na Twitter-u, prenosi AFP.

Federalna imigraciona i carinska policija uhapsila je tokom „rutinskih akcija“ pojedince bez dokumenata koji žive u Atlanti, Ostinu, Čikagu, Los Anđelesu, Njujorku i drugim gradovima. Racije su uslijedile nakon što je Tramp 25. januara donio izvršnu uredbu o deportovanju pojedinaca bez dokumenata koji su osuđeni ili „optuženi za kriminalni prestup“.

Tokom predizborne predsjedničke kampanje, novi predsjednik SAD je obećao da će deportovati čak tri miliona imigranata s kriminalnom prošlošću i izgraditi zid duž granice s Meksikom.

Izvor: B92/Tanjug/Gettyimages

Portal Analitika