Region

Milan GUTOVIĆ: Ništa se ne mijenja sem vrste bijede i poniženja

Mi sada živimo običan život. Oduvijek smo bili ovako mali, uniženi i ovako pljačkani i opljačkani. To je naš običan život. Ništa se nije mijenjalo. U tom smislu smo postigli stabilnost, kaže Milan Lane Gutović.
Milan GUTOVIĆ: Ništa se ne mijenja sem vrste bijede i poniženja
Portal AnalitikaIzvor

Čuveni glumac, koji već tri decenije izvodi svoju monodramu „Obično veče“, za Blic dodaje kako je upravo on s tom predstavom „dokaz da svaki klinac može da ima sedamdeset godina“.

Na pitanje da li se u životu moglo proći „jeftinije“, smatra da je sve to „sudbina i da šansi za nešto bolje nije ni bilo“.

- Mada, ja lično za bolje niti znam niti sam to „bolje“ negdje vidio. Ono što mi vidimo odavde kao bolje je promjena vrste poniženja, bijede i onih muka kojih ima i ovdje.

Komentarišući tvrdnju premijera Srbije da u toj zemlji živi „neradan narod“ koji razmišlja po principu „sedi lebu da te jedem“, navodi da bi taj princip odgovarao svima da ima tog 'leba da se jede, ali da ga nema „ni sa radom, a ni bez njega“.

- Nakon pet godina učenja, blizu je. Zasad narod shvata da je rad napravio čoveka, ali ga plaši kad vidi koliki je procenat škarta - dodaje Gutović.

O „epopeji ilustrovanog voza“ koji je trebalo da stigne u Kosovsku Mitrovicu, ali je preusmjeren ka Požegi i Vršcu takođe govori u prepoznatljivom maniru.

- Čuo sam za taj „mobilni manastir“, ali mislim da „otpravnik“ nije kriv što je voz zaustavljen. Stvar je možda bila tehničke prirode... Recimo... bojice se nisu osušile na freskama jer je rađeno na brzinu, a i u žurbi se previdjelo da u takvoj tvorevini mašinovođa mora da bude ili pop ili kaluđer ili monah. Kao vjernik, mislim da je ovaj mobilni manastir zaustavio sam Svevišnji, jer su naši sveštenici kao ovlašćeni dileri vjere na ove nepravilnosti ćutali.

Na kraju, Gutović kaže i kakva vlast bi odgovarala čovjeku u Srbiji.

- Nije vlast kriva... Mi smo se navukli na sultane i careve jer nam je tako bilo najbolje. Kada vlada jedan čovjek, principi vladavine su potpuno jasni. Od njegove volje, raspoloženja i ukusa zavisi sve u toj zemlji i za sve je odgovoran samo on. Vlast je skrojena za njega. On je granica koja slobodi daje formu i smisao. Ovakva totalitarna vlast može da se ne voli ili da ne odgovara, ali nije pokvarena jer je iskreno sebična. Znam da vlast može da se voli i kada je pokvarena, ali... to je kao - kod oralnog seksa - pitanje ukusa.

Foto: Blic/Nebojša Babić/RAS Srbija

Portal Analitika