Kultura

TAJMER: "Na lijepom plavom Dunavu" je mjera uspjeha CSO

Napredak Crnogorskog simfonijskog orkestara najbolje se vidi upravo „Na lijepom plavom Dunavu“. U početku nam je trebalo da se pripremamo za tu probu, a sada je dovoljno da ga odsviramo samo jednom pred nastup da bi osvježili pamćenje, kazao je dirigent Uve Tajmer.
TAJMER: "Na lijepom plavom Dunavu" je mjera uspjeha CSO
Portal AnalitikaIzvor

Proslavljeni belgijski umjetnik, sa stalnim angažmanom u Beču, prošlog četvrtka je šesti put dirigovao našim simfoničarima na redovno najposjećenijem koncertu sezone, „Pozdrav iz Austrije“ koji je sedmi put priređen u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Na programu su bili marševi, valceri i polke, te operetske arije koje je interpretirala sopran Brigita Šimon, kao i „K.A.F.E marš“ samog dirigenta. Bila su to prepoznatljiva djela Franca Šuberta, Johana Štrausa Mlađeg, Franca Lehara, Leonarda Bernštajna, Emeriha Kalmana, Edvarda Kunekea, Nika Dostala i Žaka Ofenbaha.

- Odlično se slažem sa vašom publikom. Po definiciji, za izvođenje operete potrebna je glumačka vještina, kao, uostalom, za sve muzičke komade pisane za pozornicu – navela je Šimon, referirajući na svoje izražajne scenske nastupe za koje je dobila velike aplauze.

1302pozdrav1

Nakon Podgorice, nastavlja sa brojnim angažmanima, među kojima su i nastupi na gala operskoj večeri u Frankfurtu, te na gostovanjima u Kazahstanu i Litvaniji.

- Na ljeto ću nastupati na više koncerata u Njemačkoj. Tokom avgusta biću u Hong Kongu, gdje ću tumačiti Kraljicu noći u Mocartovoj „Čarobnoj fruli“ - najavila je ona.

1302pozdrav2

O tome koliko mnogo je napredovao CSO, Tajmer pojašnjava i time što je publika ovog puta čula i djelo Franca Šuberta.

- Šubert je poznat po težini izvođenja, pa ste ga zato ove godine prvi put čuli. Valcer „Vino, žene i pjesma“ Štrausa Mlađeg je takođe veoma zahtjevan, pa se nisam ni usudio da tražim da izvodimo njegov početak - dodao je gostujući dirigent.

Na kraju, izražava zahvalnost što je sedam godina za redom u Podgorici.

- Raduje me ako me pozovu i naredne godine. Nadam se da će tako biti, jer su već vođeni neki preliminarni pregovori - zaključio je on.

Sedmi „Pozdrav iz Austrije“ ove godine je mogla da čuje i publika u Nikšiću, koja je u ovom programu uživala u petak uveče u Nikšićkom pozorištu.

K.J.

Foto: MCCG/D. Miljanić

Portal Analitika