Svijet

Ajhorst: CG odličan primjer EU

Evropska unija (EU) je više nego ikada posvećena miru i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, a evropskoj budućnosti Crne Gore pridaje veliki značaj, poručila je direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljno djelovanje, Angelina Ajhorst.
Ajhorst: CG odličan primjer EU
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, dinamika pristupanja ili procesa proširenja oslikava se u kontinuiranom napretku.

„Crna Gora je u potpunosti uključena u ovaj proces, kroz intenzivne pregovore, sa 26 već otvorenih poglavlja. Crna Gora je u stvari odličan primjer, jer djeluje kao punopravna članica u mnogim oblastima iako nije u potpunosti kompletirala ovaj proces“, navela je ona.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je, dodala je, to jasno rekao tokom susreta sa premijerom Duškom Markovićem prije par sedmica u Briselu.

„I naši partneri u regionu pokazuju pozitivan trend: Srbija je otvorila dva nova poglavlja u decembru i na putu je da otvori nova uskoro, Srbija ostaje posvećena djelotvornom dijalogu sa Kosovom, Albanija je ostvarila značajan napredak u reformi pravosudnog sistema, a prvi sastanak Odbora Međunarodne monitoring operacije održan je ove nedjelje“, kazala je Ajhorst.

Bosna i Hercegovina se, kako je dodala, sada ozbiljno priprema za status kandidata.

 Kako je rekla, sve to predstavlja značajna dostignuća.

„Prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održan je sa Kosovom, što predstavlja novu snažnu agendu za ekonomiju i rad na vladavini prava, a Kosovo je takođe uključeno u dijalog sa Srbijom. U bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji su održani kredibilni izbori koji bi trebalo da omoguće formiranje Vlade“, kazala je Ajhorst.

Kako je rekla, jasno je da Crna Gora ostaje čvrsto posvećena svom putu ka EU, i da Unija ostaje potpuno posvećena budućnosti Crne Gore u EU.
„Razgovarala sam sa crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva o trenutnim izazovima. Bilo je određenih pomaka u oblasti vladavine prava, ali još dosta toga ostaje da se uradi“, saopštila je Ajhorst.

 Važno je, poručila je ona, da se čuje glas građana koji iskreno vjeruju u napredak i žele da na konstruktivan i demokratski način doprinesu „sazrijevanju demokratijeˮ.
„Takođe vjerujem da postoji politička posvećenost i odlučnost da se ispune obećanja data tokom predizborne kampanje. Skoro 80 odsto opredijeljenih građana podržava članstvo Crne Gore u EU. U ovom trenutku, više od polovine stanovništva podržava pristupanje NATO-u. Ovo su dobre vijesti kako za Crnu Gori, tako i za region“, ocijenila je Ajhorst.
Bojkot parlamenta ne pomaže nikome
 Ona je, kad je u pitanju bojkot parlamenta od opozicionih poslanika, rekla da je poruka jasna –  bojkot ne pomaže nikome.
„Nigdje na svijetu ne postoje primjeri gdje je bojkot dao željene rezultate. To nije održivo rješenje jer će se birači pitati zašto je njihov glas protraćen. Na razlikama se mora raditi, demokratski i ustavno, u Skupštini. Parlamenti tome služe“, poručila je Ajhorst.
 Kako je kazala, partije koje žele da se drže Ustava trebalo bi da započnu svoj važan posao kao opozicija u Skupštini, i da drže Vladu odgovornom.

 Ajhorst je poručila da EU u potpunosti podržava ocjene posmatračke misije OEBS/ODIHR-a u vezi sa parlamentarnim izborima održanim u oktobru prošle godine.

„Očekujemo od izvršne vlasti, političkih subjekata i civilnog društva da rade zajedno na implementaciji ODIHR-ovih preporuka, uključujući i značajan posao na izmjenama izbornog zakonodavstva“, kazala je ona.

Napredak na polju vladavine prava odrediće tempo posljednje faze

 Ajhorst je kazala da u Crnoj Gori postoji stabilna većina od oko 60 odsto koja smatra da će članstvo u EU donijeti koristi građanima Crne Gore, i skoro 80 odsto opredijeljenih građana koji bi podržali članstvo u EU.

„Ovo je snažna poruka crnogorskim liderima da treba da rade na poboljšanju života građana Crne Gore kroz otvaranje novih radnih mjesta, obrazovanje, poštovanje ljudskih prava, unapređenje poslovnog ambijenta za privlačenje investicija, kao i fer i transparentnog pravosudnog sistema koji će biti na usluzi svim građanima“, smatra ona.

 Prema riječima Ajhorst, EU je poslala veoma jasnu poruku da će napredak na polju vladavine prava odrediti ukupan tempo posljednje faze otvaranja poglavlja. „I nadamo se da će tužilaštvo i pravosudni sektor nastaviti da rade na učvršćivanju snažnog bilansa rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

„Osim reformi na unutrašnjem planu – i tu gledamo na region kao cjelinu – složeni bezbjednosni izazovi zahtijevaju rješenja na nivou Evrope, rješenja zasnovana na solidarnosti i saradnji. Crna Gora je izuzetno posvećen spoljnopolitički partner EU, ona igra pozitivnu ulogu u regionu i u potpunosti se usaglasila sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU“, rekla je Ajhorst.

Portal Analitika