Politika

Stoltenberg: Do kraja godine Crna Gora 29. članica NATO-a

U NATO-u očekujemo da ćemo ove godinu Crnu Goru pozdraviti kao 29. članicu Alijanse, saopštio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: Do kraja godine Crna Gora 29. članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o tome ima li razloga za strah da Crna Gora može biti zakočena na putu prema NATO-u, zbog izostajanja ratifikacije u američkom Senatu, Stoltenberg je podsjetio da se Spoljnopolitički odbor Senata SAD već izjasnio za članstvo Crne Gore u NATO-u.

"Ja to pozdravljam. Taj predlog ima snažnu podršku obje stranke. Ministri inostranih poslova su potpisali protokol o članstvu Crne Gore u maju 2016. Saveznici sada ratifikuju taj protokol u skladu s njihovim nacionalnim postupcima. Dvadeset tri saveznika su dosad ratifikovali protokol, a u ostalim zemljama je to u toku. Mi očekujemo da ove godine pozdravimo Crnu Goru kao 29. NATO članicu", kazao je Stoltenberg.
Prvi čovjek NATO alijanse ističe da je taj savez posvećen bezbjednosti Zapadnog Balkana, napominjući da NATO ostvaruje svoj udio u izgradnji regionalne bezbjednosti s regionalnim partnerima.

"Neke zemlje regiona su već ušle u naš Savez, a još neke tome teže. Očekujemo da krajem ove godine Crna Gora postane 29. članica našeg Saveza.

 NATO ima regionalne urede u Sarajevu, Beogradu i Skoplju, čiji je cilj pospješenje političkog dijaloga i praktične saradnje. Mi u potpunosti podržavamo dijalog Beograd-Priština. Budućnost regiona je u evro-atlantskoj porodici. To je bila i moja ključna poruka prilikom moje nedavne posjete Zapadnom Balkanu", rekao je Stotenberg u intervjuu Agenciji Beta.

On je ukazao na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost, kako bi se izbjegli incidenti i sukobi.

"NATO cijeni partnerstvo sa Srbijom i ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva s vašom zemljom", istakao je Stoltenberg i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO-a sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom.

Portal Analitika