Kultura

BONOBO, ALBUM „MIGRATION“: Dom za nomade

Od prve do posljednje pjesme osjeća se težnja Sajmona Grina, poznatijeg pod imenom Bonobo, da pobjegne od životnog pandemonijuma i pronađe malo mira. Do kraja muzičkog putovanja, lutalica će pronaći dom.
BONOBO, ALBUM „MIGRATION“:  Dom za nomade
Portal AnalitikaIzvor

Bonobo je posebno miroljubiva ,,patuljasta šimpanza“ za koju biolozi tvrde da je evolutivno jedna od najbliskijih vrsta čovjeku. Uvijek je u pokretu, u prašumama južno od rijeke Kongo, kao vrsta koju vječiti lutalački nagon štiti od divljih napasti. Slična ,,zvjerka“ je i Sajmon Grin, DJ koji je poznatiji pod imenom Bonobo. Njegov stvaralački put je jasna konstanta – prava koja uvijek teži naprijed i naviše. To je dokazao albumom „Migration“ koji je zacementirao njegov status umjetnika.

Album ,,Migration“ nastao je usred koncertne turneje, sa muzičarima koje je slavni DJ upoznao na festivalima ili uspio da sa njima uskladi termine za snimanje u vremenskom tjesnacu. U suštini, cijela Bonoboova karijera je jedna velika, beskrajna koncertna turneja koja ne pokazuje znake posustajanja.

Pomirljivi put

Od prve do posljednje pjesme, ,,Migration“ je jasna potraga muzičara za samim sobom, težnja da pobjegne od životnog pandemonijuma i pronađe malo mira. Glavno pitanje koje će vam pasti na pamet dok slušate nove pjesme jeste može li takva lutalica konačno da pronađe dom i smiri se. Putovanje do kraja albuma otkrivaće vam sve pomirljivijeg, spokojnijeg Grina.

omot-albuma-migration

Od starta je jasno kako je Sajmon Grin majstor svog zanata: nekoliko pjesama, festivalskih poslastica koje hvataju na prvu loptu, tjera vas da se u potpunosti posvetite ostatku albuma. Saradnja sa Nikom Marfijem, koji je mnogo poznatiji pod alter egom Chet Faker, u pjesmi ,,No Reason“ jeste izvanredna, a još interesantnija je numera ,,Surface“ sa Nikol Miglis iz Hunded Waters. Majkl Majloš, Kanađanin iz dua Rhye, zadužen je za neobične androgine vokalne dionice koje pjesmama daju jaku emociju i toplinu.

Priznanje krivice

Bez obzira na to što je bogat prodornim bitovima, album ,,Migration“ ne pripada vrevi ispred festivalske bine, iako može perfektno da funkcioniše i u tom prostoru. Od prve pjesme ,,Kerala“ do monumentalne osmominutne ,,Outlier“ ploča kao da se vrti na laganom proljećnom vjetru, na nekoj mediteranskoj terasi.

I još jedan detalj je važan: Bonobo na novom albumu uopšte ne bježi od samoće. Naprotiv, Sajmon Grin priznaje koliko se otuđio od ljudi i priznaje krivicu zbog toga što mu nedostaju. Za njega, priznanje je poput iskupljenja.

Bonobo je prije 15 godina bio jedan od onih rijetkih di-džejeva koji nastupaju sa kompletnim bendom i vokalima. ,,Sluga“ je tada postajao ,,gospodar“ na bini, a trend je iz godine u godinu postajao sve izraženiji među njegovim kolegama. Sajmon Grin je ovim albumom samo dokazao da je dostojan te kapitenske i dirigentske uloge i njegov koncept je potpuno opravdan. (Foto: standard.co.uk / billboard.com)

Ocjena: 78/100

Stojan STAMENIĆ

 </p>

Portal Analitika