Abiznis

Kovačević godinama primao skoro četiri hiljade eura

Predsjednik odbora direktora Elektroprivrede EPCG prima platu u iznosu od četiri prosječne zarade na nivou preduzeća, što iznosi skoro četiri hiljade eura. Tu funkciju osam godina je obavljao Srđan Kovačević, kojeg je prije desetak dana naslijedio Đoko Krivokapić, bivši potpredsjednik opštine Nikšić i direktor filijale Prve banke u Nikšiću.
Kovačević godinama primao skoro četiri hiljade eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Danu potvrđeno iz Elektroprivrede, zarada predsjednika borda direktora određena je dokumentom “Politika naknada”, koji je donesen polovinom 2009. godine, a izmijenjen naredne godine. Politika naknada, kako su kazali iz EPCG, nije se mijenjala od tada.

“Zarada predsjednika odbora direktora utvrđuje se u skladu sa politikom naknada i ako se navedena funkcija obavlja na profesionalnom nivou, što je bio slučaj sa gospodinom Kovačevićem, ista iznosi četiri prosječne zarade društva ostvarene u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se vrši obračun”, naveli su iz EPCG i dodali da će i novi predsjednik borda imati zaradu u skladu sa politikom naknada.

Iz EPCG nijesu precizirali koliko je iznosila Kovačevićeva zarada, ali su ranije “Danu” kazali da je prosječna plata u preduzeću, sa zaradama menacera, 965,53 eura. Kada se taj iznos pomnoži sa četiri, dobija se plata od 3.862 eura. Prosječna plata na nivou države u 2016. godini iznosila je 499 eura, što znači da je Kovačević primao 7,7 prosječnih zarada na nivou države.

Kovačevićeva plata nikada nije otkrivena jer je nije prijavljivao Komisiji za sprečavanje sukoba interesa. On smatra da nije javni funkcioner jer je EPCG akcionarsko društvo i ne bira ga Vlada već skupština akcionara.

Država je većinski vlasnik EPCG sa 57 odsto akcija, a kompanijom je do prije nekoliko mjeseci upravljala A2A, koja ima 41,7 odsto akcija.

U periodu od septembra 2012. godine do kraja 2014, zarade zaposlenih u EPCG bile su manje pet odsto, dok su menadžerima u tom periodu zarade bile manje za 10 odsto u odnosu na 2015. i 2016. godinu, pa je Kovačević tada primao 3,86 hiljada eura.

Njegov naslednik Đoko Krivokapić imaće za 167 eura manju zaradu od Kovačevića jer je u srijedu potpisan kolektivni ugovor između uprave i sindikata kojim su zarade smanjene za 4,5 odsto. To znači da prosječna zarada sada iznosi 923,95 eura i da će Krivokapić mjesečno zarađivati 3.695 eura.

Prema politici naknada, koju je potpisao Ranko Vojinović, sadašnji izvršni rukovodilac Direkcije za ljudske resurse, a u koju je “Dan” imao uvid, predsjednik odbora direktora imao je pravo na bonus od 12 prosječnih zarada u kompaniji ukoliko je ostvario bolje rezultate poslovanja u odnosu na biznis plan. Iz EPCG su naveli da Kovačević nije dobijao bonus od 12 prosječnih plata.

Prema politici naknada, član borda, ako je na profesionalnom radu, ima zaradu od tri prosječne plate, a ako nije, onda ima pravo na jednu prosječnu zaradu na nivou EPCG. Mjesečna zarada ostalih organa društva, kako piše u dokumentu, iznosi od dvije do 3,25 prosječnih plata, dok mjesečna zarada ostalih članova menadžmenta iznosi od 1,5 do 2,4 prosječne zarade u EPCG ostvarene u mjesecu za koji se vrši obračun. (dan)

Portal Analitika