Kultura

POSLJEDNJI KRUG SERIJE „GIRLS“: Šesta sezona počinje večeras na HBO

U petoj sezoni serija Lene Danam pretvorila se u beskrajnu sapunicu na talasima hormona 20-godišnjaka koji nemaju pojma šta žele. Šesta sezona biće zadnja prilika da se stvari postave na svoje mjesto.
POSLJEDNJI KRUG SERIJE „GIRLS“: Šesta sezona počinje večeras na HBO
Portal AnalitikaIzvor

Prije sedam godina Lena Danam pokucala je na vrata direktora kompanije HBO sa otkucanom stranom i po sinopsisa serije koju je željela da snimi. Danas kada seriju ,,Girls“ uoči večerašnjeg početka zadnje šeste sezone nazivaju ,,pogledom generacije milenijalaca u ogledalu“, potreban joj je sličan dodir magije. U finišu prethodne sezone mnogo toga je pošlo po zlu.

- Bio je to najgori sinopsis na svijetu koji niko ni u ludilu ne bi predstavio bilo kom studiju. ,,One mogu da imaju sve, a nemaju ništa. Stižu svuda, a ne idu nigdje“... Pa kako je to pretenciozno napisano! Ali vjerovali su mi zbog uspjeha filma ,,Tiny Furniture“. Tek nakon posljednje sezone znaću je li vrijedilo – kazala je Lena Danam.

Džabe insistiranje da u privatnom životu nije nimalo nalik liku Hane Horvat, koju često na društvenim mrežama poredi sa ,,samoživim gvinejskim prasetom“. Danam je u javnosti postala pogani i pretenciozni glas generacije. Upravo nalik Hani. Ali javnost jeste naučila da je Lena Danam mnogo puta do sada prihvatila da je pogriješila. Ona najbolje zna da je serija ,,Girls“ u petoj sezoni pošla po zlu.

girls-s06-najava

To da TV šou ,,Girls“ prati reputacija zlatne koke HBO, serije ,,Sex and the City“ nije novost. Niti je pravedno, pa čak ni kad Danam opišu kao ,,hipstersku Keri Bredšo“. Problem je što se u drugoj polovini pete sezone serija pretvorila baš u to – beskrajnu sapunicu na talasima hormona 20-godišnjaka koji nemaju pojma šta žele.

Tako rijedak momenat kada sebična Hana iskazuje trunku ljudskosti i oprašta prijateljici što je u vezi sa njenim bivšim partnerom djeluje potpuno neprirodno. Još gori je djetinji bijes i osjećaj krivice Džese (najčešće briljantna Džemima Kirk) i Adama (sve popularniji Adam Drajver). Nijanse karaktera kompleksnih likova koji su vješto balansirani pet sezona djelovali su potpuno isprazno.

Šesta sezona najavljuje se kao ,,posljednja šansa da se stvari isprave i postave na svoje mjesto“ (udarni lajn trejlera). Sa druge strane, Danam pominje film koji može da nastavi već zaokruženu priču, baš u stilu serije ,,Sex and the City“. Put ka zrelosti njenih likova biće težak. I taman se poklapa sa potragom za autorskom zrelošću djevojke koja je već, treba reći, uspjela da pomjeri granice subverzivnosti TV dramskih serijala. Zato valja držati palčeve Hani, Marni, Reju, Šošani, Adamu, Džesi... da u dugim sjenkama i vrištećim svjetlima Bruklina ipak pronađu put.  (foto: fanpop.com)

 </p>

S. S.

Portal Analitika