Društvo

Javne nabavke čeka krupna reforma

Opredjeljenje Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju povod je za ozbiljno preispitivanje stanja i prilika na tržištu, a prije svega za analizu poslovnog ambijenta, vidljivih i nevidljivih biznis barijera, kao i svih drugih ograničenja koja utiču na održivost, stabilnost i razvoj privrednih subjekata na nacionalnom i lokalnom nivou. To će tražiti i ozbiljno reformisanje oblasti javnih nabavki i poboljšanje zakonskih rješenja - kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević.
Javne nabavke čeka krupna reforma
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Ključne žalbe učesnika u procesu javnih nabavki odnose se na procedure, navodi se da su i dalje komplikovane.

MUJEVIĆ: Neusklađenost javnih nabavki sa pravnom tekovinom EU iz oblasti koncesija i javno privatnog partnerstva, nedovoljno jasno definisane procedure koje tretiraju izuzeća od zakona neki su od uočenih spornih segmenata. Tome treba dodati i nedovoljnu uključenost načela zaštite životne sredine i obezbjeđenja energetske efikasnosti; suviše niske vrijednosne razrede. Sa druge strane, nameće se potreba za preciznijim definisanjem podugovaranja, nadzora i izvje- štavanja o postupcima javnih nabavki, jer u praksi postoji slaba upotreba okvirnih sporazuma. Pored ovih „ograničenja“ u komunikaciji sa institucijama sistema i privrednim subjektima istaknuti su problemi koji se odnose na različite pravne stavove Državne komisije u potpuno identičnim pravnim situacijama. To se odnosi na preširoko definisanu neispravnu ponudu, pa se u praksi dešavaju različita tumačenja i postoji veliki prostor za izigravanje norme. Neophodno je navesti dodatan rok u odnosu na period mirovanja, jer je u skladu sa ZUP-om dan predaje pošti ključan za ocjenu blagovremenosti žalbe, a u praksi se dešava da ista na adresu naručioca bude dostavljena nakon isteka perioda mirovanja, što naručioca navodi na obavezu da zakonski period mirovanja subjektivno produžava i odlaže zaključivanje ugovora o javnoj nabavci.

POBJEDA: Što će sadržati nova zakonska rješenja, koje ključne novine i promjene?

MUJEVIĆ: Novi zakon o javnim nabavkama, prije svega, sadržaće potpunije i jednostavnije definicije naručioca; jasnije će biti određivanje predmeta javne nabavke radova; smanjiće se broj izuzetaka od primjene zakona; biće pooštreni uslovi za primjenu izuzetaka. Biće bolje postavljen mehanizam prethodne kontrole primjene pregovaračkih postupaka i mehanizmi za sprečavanje sukoba interesa i korupcije u javnim nabavkama. Predviđa se djelimična centralizacija javnih nabavki, a javna nabavka male vrijednosti je uređena na način koji omogućuje transparentnost postupka i konkurenciju. Biće unijeti ekološki standardi i standardi energetske efikasnosti kao mogući djelovi tehničkih specifikacija, zatim preciziran način izračunavanja procijenjene vrijednosti, jasno propisan način donošenja odluke o dodjeli ugovora, procedura i definisani rokovi za zaključenje ugovora. Takođe, biće jasno i restriktivno propisane mogućnosti promjene ugovora. Predviđeni su prekršaji za sve ozbiljne povrede zakona, a kazne su sa jedne strane pooštrene, a sa druge rangirane prema težini prekršaja. Defini- še se status zaposlenih koji vrše poslove javnih nabavki, sadržinu, način i dinamiku vršenja ovlašćenja inspektora za javne nabavke i prekršajnu odgovornost za povrede zakona, normira se način dostavljanja dokaza za dokazivanje ispunjenosti uslova za učešće u postupku javne nabavke.

POBJEDA: Koliko je Crna Gora uspjela da suzbije korupciju u ovoj oblasti, odnosno koliko kvalitetno su obučeni naši službenici za javne nabavke?

MUJEVIĆ: Razvoj kapaciteta službenika za javne nabavke i članova Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda je ključni izazov reforme javnih nabavki i postoji posebna izražena potreba za njihovim administrativnim jačanjem u kontekstu pristupanja članstvu u EU. Javna nabavka se još tretira kao administrativna funkcija i manje-više nije priznata kao posebna profesija. Sa druge strane, i u skladu sa trendom da se slijede društveno-ekonomski i ekološki ciljevi kroz javne nabavke, očekuje se da se službenici za javne nabavke pridržavaju sve složenijih pravila. Nedostatak adekvatne sposobnosti, ali i specijalizovanih znanja i raspoloživih tehnologija, postaće sve važnije rješavati. Tradicionalno, obuka u oblasti nabavki ima tendenciju da se fokusira na usaglašenost sa regulatornim pravilima. Iako je jasno da su regulatorna pravila važna, ovaj fokus često ignoriše pitanja vezana za kvalitet nabavke, koji zahtijeva posjedovanje posebnih vještina, znanja i iskustva, kao i sposobnost da koriste moderne alate nabavke. Koncentrisanje na ovlašćenja obuke, kao sredstva za jačanje kapaciteta službenika da sprovode nabavku efikasno i efektivno, može podići nabavku iznad isključivo administrativne funkcije i istaći u prvi plan profesionalizam potreban da se postignu pozitivni rezultati. (Pobjeda)

Portal Analitika