Politika

Zaoralek: Niko ne bi trebalo da se miješa u odnose Crne Gore i Alinajse

Rad parlamenta je od ključnog značaja za demokratiju, posebno u zemlji koja će uskoro postati članica NATO-a i koja pregovara o članstvu u EU. Odgovornost leži i na Vladi i na opoziciji i nadamo se da će sve zainteresovane strane biti fokusirane na rješavanje aktuelnog političkog zastoja - kaže u intervjuu Pobjedi ministar vanjskih poslova Češke Lubomir Zaoralek. Ističe da treća strana nema pravo veta u odnosima Crne Gore i Alijanse.
Zaoralek: Niko ne bi trebalo da se miješa u odnose Crne Gore i Alinajse
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Crna Gora ima novu Vladu i novi parlament. U ovim izazovnim vremenima očekuje ih puno posla i na političkom i na ekonomskom planu. Na drugoj strani, opozicija bojkotuje parlament. Vaš komentar?

ZAORALEK: Odnosi između vlade i opozicije imaju tendenciju da budu napeti svuda u svijetu. Održavanje konstruktivnog dijaloga često može biti veoma izazovno, ali bez dij a l o g a i z m e đ u glavnih političkih snaga, nije moguće imati istinski funkcionalan demokratski sistem. Znam da politička situacija u Crnoj Gori nije jednostavna, ali je pozitivno to što premijer Marković ulaže napore da uključi opozicione partije u Vladu i da insistira na dijalogu sa opozicijom u cilju prevazilaženja bojkota parlamenta. Rad parlamenta je od ključnog značaja za demokratiju, posebno u zemlji koja će uskoro postati članica NATO-a i koja pregovara o članstvu u EU. Odgovornost leži i na Vladi i opoziciji i nadamo se da će sve zainteresovane strane biti fokusirane na rješavanje aktuelnog političkog zastoja.

POBJEDA: Da li češki investitori vide Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju za investiranje?

ZAORALEK: Mi smo zainteresovani za jačanje saradnje u trgovini i investicijama i smatramo Zapadni Balkan tradicionalno dobrim mjestom za češke kompanije. Ekonomska razmjena između Češke i Crne Gore ima široki neiskorišćeni potencijal. Naša vlada bi voljela da vidi više čeških kompanija koje ulažu u Crnu Goru, posebno u energetski sektor, ekološke tehnologije, transport i izgradnju.

POBJEDA: Kakvi su crnogorski administrativni kapaciteti?

ZAORALEK: Proces pristupanja uključuje usvajanje i sprovođenje velikog broja reformi. Da bi se to postiglo uspješno, zemlji je, naravno, potrebna velika i dovoljno efikasna civilna služba. Dalji koraci u tom pravcu će vam omogućiti da napredujete brže i bolje u usvajanju reformi. Vjerujem da u tom smislu Crna Gora ide u dobrom pravcu. Preporučujem d a ko r i st i t e iskustva zemalja članica EU iz Centralne i Istočne Evrope, kao što je mehanizam Višegradske grupe. Češka je spremna da vam pomogne.

POBJEDA: Kako komentarišete pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori tokom izbora organizovan od strane ruskih nacionalista?

ZAORALEK: Koliko sam shvatio, navodni pokušaj državnog udara je pod istragom i u potpunosti vjerujemo crnogorskim istražnim organima i sudovima da će da gone počinioce i identifikuju motive koji stoje iza ovog čina. Bez obzira na rezultat istrage, može se sa sigurnošću reći da je svaki pokušaj rušenja demokratski izabrane vlade silom neprihvatljiv. (Pobjeda)

Portal Analitika