Svijet

Rakete pale u "zelenu zonu" Bagdada

Dvije rakete pale su danas u dobro čuvanu "zelenu zonu" u Bagdadu, dijelu grada gdje su smeštene vladine zgrade i ambasade, poslije antivladinih protesta, saopštili su irački bezbjednosni zvaničnici.
Rakete pale u "zelenu zonu" Bagdada
Portal AnalitikaIzvor

Zvaničnici su rekli da u incidentu niko nije povrijeđen, navodeći da su bombe pale na prazno sportsko igralište.

Nekoliko hiljada demonstranata, pretežno pristalice šiitskog lidera Moktade Sadra, okupilo se u centru Bagdada zahtijevajući reforme izbornog sistema prije izbora predviđenih u septembru.

U sukobima policije i demonstranata poginulo je sedam osoba i nekoliko desetina je povrijeđeno, saopštili su izvori bliski policiji.

Sukobi s policijom su izbili kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon i pređu u "zelenu zonu", visoko obezbijeđenu četvrt Bagdada gdje se nalaze vladine institucije i ambasade.

Demonstranti smatraju da je izborni zakon u službi interesa velikih stranaka koje optužuju za korupciju i nepotizam, ocjenjujući da izborna komisija nije nezavisno tijelo.

Napad raketama uslijedio je nakon saopštenja Sadra u kojem se navodi da policija koristi prekomjernu silu protiv demonstranata i najavljeni su novi protesti.

Izvor: Beta

Portal Analitika