NATO

WSJ: Trampova podrška Crnoj Gori ključna u borbi NATO-a protiv ruske agresije

Trampova adimistracija podržaće ulazak Crne Gore u NATO, kazali su visoki zvaničnici SAD-a za Wall Street Journal (WSJ).
WSJ: Trampova podrška Crnoj Gori ključna u borbi NATO-a protiv ruske agresije
Portal AnalitikaIzvor

Ta će odluka, smatraju, doprinijeti jačanju Zapadne alijanse i doprinijeti neprijateljstvu sa Rusijom.

Uprkos potenciranju "prijateljstva" na relaciji Tramp - Putin, taj je potez uzrokovan potezima Trampovih prethodnika, odnosno, dugogodišnjim zategnutim odnosima sa Kremljom.

Iz tog lista su podsjetili da se Rusija čvrsto protivi crnogorskom članstvu u NATO, kao i na pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora, za koji su osumnjičeni neki ruski državljani.

Kada je posrijedi odluka o učlanjenju naše države u NATO, kako su saopštili, nerealno je očekivati bilo kakav značajan zaokret od odluke koju je donijela Obamina administracija.

"To bi bilo viđeno kao podvlađivanje Rusiji, i kao gaženje obaveze koju smo već napravili", kazao je američki ambasador pri NATO-u za vrijeme Obamine vladavine Daglas Lut.

U svakom slučaju, piše WSJ, Trampova podrška Crnoj Gori je ključna u borbi NATO-a protiv ruske agresije u Evropi.

"Protivnici ovakvih procesa, poput Rusije, najaktivniji su u vremenima kada odluke tek treba da se donesu", kazao je litvanski ambasador pri NATO-u Vajtolas Leškevičus.

"Nakon što svih 28 članica ratifikuju crnogorski Protokol, mogu se očekivati mirnija vremena", dodao je on.

Izvor: Antena M

Foto: AP, Evan Vuchi

Portal Analitika