Svijet

Njemačka sjutra dobija novog predsjednika

Njemački parlament izabraće sjutra novog predsjednika države, a najveće partije već su se dogovorile da to bude Frank-Valter Štajnmajer.
Njemačka sjutra dobija novog predsjednika
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi Dojče vele, predsjednik Savezne Republike Njemačke je poglavar države, ali ne i najmoćnija ličnost u zemlji, i on ne vlada nego reprezentuje zemlju.

U državničkim posjetama u inostranstvu on je „lik i glas Nemačke", a na unutrašnjem planu simbolizuje „jedinstvo države", kako je to Savezni ustavni sud potvrdio 2014. godine.

Funkcija i zadaci predsjednika znatno su redukovani zbog iskustava iz nacističke Njemačke.

Da bi se garantovalo jedinstvo, predsjednik mora da djeluje nepristrasno, i da u svojim govorima izražava stav koji se ogleda u vrijednostima njemačkog ustava. Zato tokom svog mandata zamrzava članstvo u partiji čiji je član.

Dojče vele navodi da je u državnim strukturama moći ugrađena i funkcija predsjednika, osim u izvršnoj, sudskoj i parlamentarnoj vlasti.

Predsjednik ima važnu funkciju u kriznim slučajevima, a u to se ubraja i to da može da raspiše nove izbore, ukoliko se dogodi da savezni kancelar koji je tada na vlasti, izgubi podršku u parlamentu.

Predsjednik predlaže parlamentu kancelara, imenuje i razrješava ministre, kao i savezne sudije, visoke državne zvaničnike i vojna lica.

U dužnosti njemačkog predsjednika takođe spadaju i pokroviteljstva različitih manifestacija, kao i uređenje državnih akata.

Izvor: Mina

Portal Analitika