Abiznis

GRBOVIĆ: 2017. biće godina investicija

Budžetom za 2017. godinu nikšićka lokalna uprava planirala je oko četiri miliona eura za kapitalne projekte. Na spisku je dvadesetak investicija od izuzetne važnosti za grad. Neke će finansirati iz lokalne kase, a ima i onih koje su od državnog značaja, što znači da će novac izdvajati resorna ministarstva ili međunarodne finansijske institucije.
GRBOVIĆ: 2017. biće godina investicija
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik opštine Veselin Grbović kaže da će započeti realizaciju projekata sa kojima ranije niko nije mogao da se uhvati u koštac.

- Ove godine ulazimo u prvu fazu rekonstrukcije dijela Doma revolucije. Pripremne radove za taj poduhvat počeli smo krajem prošle godine, postavljena je zaštitna ograda i izgrađen parking. Mora se raditi u više faza, jer je riječ o velikim ulaganjima, a samo ove godine biće utrošeno oko milion i po eura – objašnjava Grbović.

Putevi, voda

Krajem prošle godine počeli su radovi i na regionalnom putu Petrovići-Vraćenovići, na granici sa BiH, pa će do kraja godine grad dobiti novih 13 kilometara kvalitetne saobraćajnice. U međuvremenu radiće intenzivno na izgradnji i rekonstrukciji lokalnih puteva.

Jedan od prioriteta lokalne uprave, kaže Grbović, jeste po boljšanje snabdijevanja vodom. Lani je počela izgradnja vještačkih akumulacija u Bresticama, Vraćenovićima, na Trubjeli i Vučju, pa će i ti radovi biti okončani u ovoj kalendarskoj godini. Radiće se na infrastrukturi u selima Morakovo, Dučice, Petrovići, Pilatovci, Laz, Dragovoljići, Konjev Do, Vilusi.

Kada je o kulturi riječ, on izdvaja nastavak radova na rekonstrukciji Dvorca Kralja Nikole i tvrđave Onogošt. Zgrada sa 75 stanova za penzionere biće završena uskoro, a vrlo brzo počeće gradnja još jednog višespratnog zdanja za najstarije sugrađane.

- Planirano je da ove godine počne izgradnja doma za stare, sa 250 mjesta, kao i stanova namijenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz program brige o najosetljivijim grupama biće završen dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju koje imaju više od 27 godina - kaže predsjednik opštine Nikšić.

Ove godine biće završena fiskulturna sala koju će koristiti Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

Zeta, Krupac

Kao jedan od najznačajnijih projekata u lokalnoj upravi pominju i prevođenje rijeke Zete u Krupac i povezivanje sa Slanim jezerom. Te radove finansira EPCG, počeće uskoro i planirano je da budu završeni naredne godine. Očekuje se da građevinske mašine već u junu stignu kod gornjeg toka Zete, u Gornje polje. EPCG je ugovor s konzorcijumom „MPM“, koji predvodi nikšićka kompanija „Mehanizacija i programat“ zaključila novembra prošle godine, a građevinski radovi koštaće oko 24,5 miliona eura.

Gradiće se brana na Zeti i nasip uzvodno od brane, odvodni i dovodni kanali, dovodni tuneli Zeta-Krupac i Krupac-Slano, komandne zgrade, pristupni putevi...

Analize potvrđuju punu ekonomsku opravdanost, budući da će se realizacijom ovog projekta godišnja proizvodnja HE Perućica povećati za oko 30MWh, ili u novcu - za 2,5 do čak 3,7 miliona eura.

- Svi radovi ukupno će koštati 70 miliona eura. Sredstva su obezbijedili opština Nikšić, Elektroprivreda, Direkcija javnih radova i Direkcija za saobraćaj. Planirano je da se investicija isplati za sedam godina – kaže Veselin Grbović.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika