Društvo

BEGOVIĆ: Sloboda izražavanja je pravo građana

Advokatska komora sugerisala je Ministarstvu pravde da povuče određene predložene izmjene Krivičnog zakonika, jer smatraju da su nedopustive.
BEGOVIĆ: Sloboda izražavanja je pravo građana
Portal AnalitikaIzvor

Čelnik Advokatske komore Zdravko Begović u saopštenju je obrazložio zašto imaju takav stav. On je podsjetio da je predloženim izmjenama akta propisano da se kazni onaj ko javno izloži poruzi sud ili državno tužilaštvo. Predviđeno je, takođe, da se sankcioniše onaj ko prije donošenja pravosnažne sudske odluke javnom izjavom o postupku koji je u toku prekrši pretpostavku nevinosti ili da javnu izjavu u namjeri da povrijedi nezavisnost sudova, ili da utiče na državnog tužioca u obavljanju njegove funkcije.

- Advokatska komora Crne Gore izražava negativan stav u odnosu na citirani prijedlog izmjene Krivičnog zakonika – saopštio je Begović.

Kao profesionalci čije je najuže usmjerenje tumačenje prava i njegova primjena, kaže on, uvjereni su da je Krivični zakonik posljednji propis koji sebi smije dozvoliti luksuz nedorečenosti i improvizacije.

Begović je istakao i da smatraju lako uočljivim moguću, makar neželjenu posljedicu, koja se manifestuje u redukciji osnovnih građanskih prava i sloboda.

Sloboda izražavanja, pravo na informaciju o toku sudskih postupaka koji intrigiraju javnost, pravo na kritičko mišljenje i odgovorno iznošenje vrijednosnih sudova, pojasnio je on, jeste pravo građana Crne Gore i jeste javni interes, kao što je to i nezavisnost sudstva. Advokatska komora je mišljenja da je društveno nepoželjno i neprihvatljivo nametati normativni okvir u kojem se javno i odgovorno komentarisanje sudskog postupka može kvalifikovati kao atak na postulat sudske nezavisnosti.

- Jer, ako je tako, onda to logički ne može biti problem bilo kog građanina, pa i advokata, koji koristi zajemčenu slobodu izražavanja i iznošenja kritičkog mišljenja, već implicira postojanje sistemske slabosti u funkcionisanju samog suda– naveo je Begović.

(Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika