Kultura

Ljumović sa predstavnicima Bokeljske mornarice: Uskoro dosije za listu UNESCO-a

Ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović susreo se danas sa predstavnicima Bokeljske mornarice - admiralom prof. dr Antunom Sbutegom, viceadmiralom Ilijom Radovićem i predsjednika Upravnog odbora Aleksandrom Denderom.
Ljumović sa predstavnicima Bokeljske mornarice: Uskoro dosije za listu UNESCO-a
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom je istaknuto da je Bokeljska mornarica jedno od najkompleksnijih i najreprezentativnijih nematerijalnih dobara Crne Gore, zbog čega će biti predmet izrade prvog nominacionog dosijea za upis kulturnog dobra na Reprezentativnu listu nmeaterijalne kulturne baštine čovječanstva.

- Proces upisa će početi radionicom sa ekspertima UNESCO-a koja će biti održana na Cetinju, od 7. do 11. marta. Pomoć ove međunarodne institucije očekuje se i za specifične segemente očuvanja Bokeljske mornarica, poput radionica posvećenih očuvanja tradicionalnih tehnika ukrašavanja nošnje i oružja. Sastanak, kome su prisustvovali i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, mr Aleksandar Dajković i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić, bio je prilika da se sagledaju modeli unaprjeđenja saradnje između Ministarstva kulture i Bokeljske mornarice, kroz različite aspekte njenog djelovanja, a u cilju postizanja njene adekvatne valorizacije - stoji u saopštenju resornog Ministarstva.

Portal Analitika