NATO

Pejanović: Bezbjednost nema cijenu

Crna Gora je Ustavom i strateškim opredjeljenjem jasno utvrdila svoje spoljnopolitičke ciljeve. Vodeći se željom da poboljša kvalitet života svojih građana i postane ravnopravan partner državama članicama Evropske unije i NATO saveza, ispunjava kriterijume ove dvije organizacije. Rezultat takvog rada vidljiv je u ovom trenutku kada je na pragu da postane punopravna članica NATO saveza i kada je u dinamičnoj fazi pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović, učestvujući na panel diskusiji “Sistem privatne bezbjednosti – izazovi i perspektiva” koju je danas organizovala PU "Urban Protection Training Centar Montenegro", u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvjete, Govoreći na temu „Značaj prepoznavanja privatne zaštite u kompletnom sistemu bezbjednosti“.
Pejanović: Bezbjednost nema cijenu
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović je kazao da će Crna Cora uskoro postati dio kolektivnog sistema bezbjednosti I da je stoga obavezana na potpunu interoperabilnost i funkcionalno jedinstvo svih elemenata sistema nacionalne bezbjednosti i racionalnu upotrebu resursa.

,,Novi bezbjednosni izazovi, rizici i prijetnje zahtijevaju nove sposobnosti, savremenu obuku i opremu, kako bi se zaštitili nacionalni interesi i vrijednosti Crne Gore. Stoga prepoznajući ulogu i značaj privrednih društava, od izuzetne je važnosti unaprijediti kvalitet obuke i stručnog usavršavanja pripadnika privatnog bezbjednosnog sektora, shodno međunarodnim standardima, kako bi bili u mogućnosti da u konkretnim situacijama, zajedno sa drugim organima i institucijama daju adekvatan zajednički odgovor. Unaprijeđivanje kvaliteta poslovanja znači i davanje punog doprinosa cjelokupnom sektoru bezbjednosti, što dovodi do podizanja stepena opšte bezbjednosti u Crnoj Gori”, kazao je Pejanović uz konstataciju bezbjednost nema cijenu i zato je značaj zajedničkog djelovanja i koordinacije veoma bitna.

,,Na nacionalnom planu, sveobuhvatna i fleksibilna bezbjednosna saradnja podrazumijeva dodjeljivanje specifičnih zadataka i odgovarajućih resursa različitim subjektima koji doprinose bezbjednosti na različitim nivoima, uz međusobno koordinisanu saradnju i njihovom raspoređivanju u okviru integrisanog sistema”, kazao je Nacionalni koordinator.

Cilj konferencije je pregled aktuelnog stanja u oblasti privatne bezbjednosti, Ovaj događaj je okupioi stručnjake i ključne aktere sistema privatne zaštite: menadžment zaštitarskih firmi, rukovodioce i zaštitare, odnosno zaposlene na poslovima zaštite lica i imovine, tehničke zaštite i pratnje vrijednosti.

Portal Analitika