Abiznis

CBCG: Podaci o pojedinačnom stanju depozita smatraju se bankarskom tajnom

U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, Centralna banka prikuplja i statistički obrađuje i objavljuje podatke i informacije. Kao odgovorna i transparentna institucija, poštujući zakonska ovlašćenja, Centralna banka redovno mjesečno objavljuje podatke prikupljene u skladu sa odlukama o izvještajima koji se dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore, saopšteno je Portalu Analitika iz CBCG.
CBCG: Podaci o pojedinačnom stanju depozita smatraju se bankarskom tajnom
Portal AnalitikaIzvor

Naglašavaju da je monetarna statistika, koja se mjesečno objavljuje na internet stranici CBCG, sastavljena u skladu sa metodologijom MMF-a i ECB-a za kompilaciju monetarne i finansijske statistike. Poštujući princip povjerljivosti, podaci se objavljuju na agregatnom nivou, uz detaljan prikazsvih pozicija bilansa stanja banaka i MFI, po sektorima i ročnosti.

-Struktura pozicije bilansa stanja po sektorima sadrži i prikaz za sektor nevladine i  druge  neprofitne  institucije na agregatnom nivou. Napominjemo da se, u skladu sa čl. 84 Zakona o bankama, podaci o pojedinačnom stanju depozita smatraju bankarskom   tajnom, te ih CBCG  ne može objavljivati. Podaci koji predstavljaju bankarsku tajnu mogu se učiniti dostupnim jedino na osnovu izričite saglasnosti vlasnika podataka ili na zahtjev nadležnog državnog organa- ističe se u saopštenju.

NVO Euromost pozvala je juče Centralnu banku da objavi spisak nevladinih organizacija koje su na kraju prošle godine kod komercijalnih crnogorskih banaka imale ušteđevinu od 45,7 miliona eura.

 

Portal Analitika