Crna hronika

PRELEVIĆ: Odluka o neizručenju Ristića u skladu sa zakonom Srbije

Advokat Božo Prelević smatra da je odluka beogradskog Višeg suda da odbije kao neosnovan zahtjev za izručenje Crnoj Gori srpskog državljanina Nemanje Ristića, koji se traži zbog sumnje da je učestvovao u planiranju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, u skladu sa zakonom Srbije.
PRELEVIĆ: Odluka o neizručenju Ristića u skladu sa zakonom Srbije
Portal AnalitikaIzvor

„Odluka je u potpunosti u skladu sa zakonom, za razliku od odluke za izručenje Predraga Bogićevića, koja je protivzakonita i koja mora pasti na Ustavnom sudu. To nije pitanje odsustva političke volje, već pitanje da li po zakonu možete da ih izručite. Mislim da to nije moguće jer učinilac krivičnog djela koje je izvršeno na teritoriji Srbije – a on je srpski državljanin – ne može biti izručen drugoj državi, osim Haškom tribunalu. Da budemo potpuno jasni: ako krivično djelo terorizma postoji – a dio koji se odnosi na oružje i logistiku je navodno urađen u Srbiji – onda će se taj predmet dostaviti srpskom Tužilaštvu, pa će ono odlučiti da li će pokrenuti postupak, za koje djelo i protiv kog lica“, objašnjava Prelević za naš portal i dodaje da neizručenje Ristića ne znači da će on ostati krivično-pravno neodgovoran.

„Međutim, sada se postavlja drugo pitanje: ako je to djelo izvršeno i na teritoriji Srbije, zašto onda nema postupka?“, pita beogradski advokat.

Kako se navodi u obrazloženju Višeg suda iz Beograda, djelo za koje se Ristić tereti počinjeno je na teritoriji Srbije, pa je samim tim izručenje nedozvoljeno.

- Izručenje nije u skladu sa zakonom Srbije, ni s ugovorom između Crne Gore i Srbije – piše o odluci beogradskog suda na koju ne postoji pravo žalbe.

Za drugog srpskog državljanina Predraga Bogićevića, čije izručenje traži Ministarstvo pravde Crne Gore, srpske vlasti donijele su odluku o izručenju.

Foto: mc.rs

Portal Analitika