Crna hronika

Jednom direktoru pritvor do 72 sata, ostali pušteni da se brane sa slobode

Osnovno državno tužilaštvo saopštilo je da je jednom od osam uhapšenih direktora određen pritvor do 72 sata, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Tužilaštvo nije saopštilo o kom je direktoru riječ. Direktori, uglavnom manjih firmi, su osumnjičeni da su utajili porez u zbirnom iznosu od milion eura.
Jednom direktoru pritvor do 72 sata, ostali pušteni da se brane sa slobode
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, uhapšeno je osam lica zbog krivičnog djela - utaja poreza i doprinos, saopšteno je Portalu Analitika iz ODT-a. Uhapšeni su: Mirko Vukašinović, Zlatko Topalović, Branko Bošković, Ivica Vojinović, Ivan Radonjić, Dragan Popović, Igor Anđušić i Veselin Vujačić.

Sumnja se da su ova lica, kao izvršni direktori, vršili utaju poreza, u periodu od 2014. do 2016. godine i oštetili budžet, za ukupan iznos od 902.603 eura.

Prijave su podnešene protiv pravnog lica “Viktorije M” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Mirka Vukašinovića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa.

"Oni su utajili porez i doprinose na način što su, kako se sumnja, u periodu od 2015. do 2016. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 430 603 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore", navodi se u saopštenju policije.

Prijava je podnešena i protiv kompanije “Fruit MN” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Zlatka Topalovića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa.

"Ova lica su utajila porez i doprinose na način što su, kako se sumnja, u periodu od 2015. do 2016. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 93 990,07 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore", piše u saopštenju.

Prijavom je obuhvaćena i  firma  “Majlo” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Branka Boškovića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa.

Osumnjičeni su utajili porez i doprinose na način što su, kako se sumnja, u toku 2015. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 123 888 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore.

Tužilaštvo tereti kompaniju “VT Group” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Ivice Vojinovića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa.

"Oni su utajili porez i doprinose na način što su, kako se sumnja, u toku 2014. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 143 851 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore. “Fresh & Healthy” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Ivana Radonjića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa na način što su, kako se sumnja, u toku 2015. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 165 555 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore", kažu iz policije.

Navedene su i ostale tri kompanije i direktori koji se terete za utaju poreza.

"Tereti se kompanija “Zeta Fruit” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Dragana Popovića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa na način što su, kako se sumnja, u toku 2015. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 11 762 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore. “Zeta Trade” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Igora Anđušića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa na način što su, kako se sumnja, u toku 2015. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 30 621 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore. “VD Fruit” D.O.O. Podgorica i odgovornog lica u pravnom licu Veselina Vujačića, zbog osnovane sumnje da su počinili KD utaja poreza i doprinosa na način što su, kako se sumnja, u toku 2015. godine davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, neprijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3 654 eura i za isti iznos oštetili budžet Crne Gore", konstatuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika