Svijet

NJEMAČKA: Rekordan spoljnotrgovinski suficit

Njemačka, najveća evropska ekonomija, ostvarila je u prošloj godini rekordan spoljnotrgovinski suficit od 253 milijarde EUR, pokazuju zvanični statistički podaci.
NJEMAČKA:  Rekordan spoljnotrgovinski suficit
Portal AnalitikaIzvor

Njemački izvoz je prošle godine porastao 1,2 odsto na 1,2 biliona EUR, dok je uvoz povećan 0,6 odsto na 955 milijardi EUR, saopštio je Destatis.

Novi rekord će vjerovatno naići na kritike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i drugih zemalja da Njemačka pretjerano izvozi, a ne reinvestira sredstva, prenosi Tanjug.

Glavni trgovinski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Piter Navaro, optužio je prošlog mjeseca Berlin da iskorišćava značajno potcijenjeni euro kako bi poboljšao izvoz.

Njemački ministar finansija, Wolfgang Schaeuble, rekao je da je kurs prenizak, ali tvrdi da to predstavlja problem i za Njemačku i za njene kupce u inostranstvu.

Većinu njemačke robe prodate u inostranstvu kupile su njene komšije u Evropskoj uniji (EU), u vrijednosti oko 708 milijardi EUR, što je rast od 2,2 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Izvoz u zemlje koje nijesu članice EU, uključujući SAD, pao je 0,2 odsto dostigavši nešto manje od 500 milijardi EUR.

Slična je situacija i kod uvoza, gdje je Njemačka kupila 1,8 odsto više proizvoda od partnerskih država EU, u vrijednosti od 633 milijarde EUR, dok je uvoz iz zemalja koje nijesu članice EU smanjila 1,7 odsto na 322 milijarde EUR.

Portal Analitika