Društvo

Nelegalne škole Kurana na sjeveru

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić saopštio je da otvaranje medrese u Rožajama, odnosno srednjoškolskoh odjeljenja od strane Islamske zajednice Srbije, u pozadini nema dobar cilj. On je pozvao nadležne državne organe da ispitaju otvaranja takvih odjeljenja na sjeveru Crne Gore. Sa druge strane, iz Ministarstva prosvjete su kazali Dnevnim novinama da jedino Medresa u Tuzima ima “javno važeći obrazovni program”.
Nelegalne škole Kurana na sjeveru
Portal AnalitikaIzvor

Pojasnili su da se vjerske škole ne lincenciraju prema važećim standardnim procedurama.

Procedure

“Vjerske škole se ne licenciraju prema standardnim procedurama. Naime, srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe imaju status srednjih škola, u smislu da su javne isprave koje izdaju ove ustanove važeće i uvažavaju se za nastavak obrazovanja. Ustanova koja ima javno važeći obrazovni program je Medresa u Tuzima”, saopšteno je Dnevnim novinama iz resora Damira Šehovića.

Sa druge strane, Fejzić podsjeća da je u Rožajama otvorena jedna medresa, jedno odjeljenje kao srednja škola.

“Ali ima vrtića i nekih kurseva koji se nazivaju školama Kurana, a koje se otvaraju pod plastom Islamske zajednice iz Srbije u iznaj mljenim prostorijama sigurno ne sa dobrim ciljem”, istakao je Fejzić.

Izvan dometa islamske zajednice

On je rekao da je pitanje otvaranja ‘škola Kurana” na sjeveru naše zemlje, od strane Islamske zajednice druge države, u ovom slučaju Srbije, “nešto što je izvan dometa Islamske zajednice Crne Gore”.

“To nije pitanje za nas, nego za neke druge instance, jer ih otvara Islamska zajednica iz Srbije, sigurno ne sa dobrim ciljem, a sa kojim ciljem, što kažu ‘pametnima je i znak dovoljan. Pitajte Ministarstvo prosvjete ko treba da otvori školu i kakva je procedura? Mi znamo kroz šta smo mi sve prolazili”, kazao je Fejzić.

Kazao je da bi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava trebalo  da odgovori “koliko se sprovodi ugovor koji smo potpisali sa državom o uređenju odnosa između Islamske zajednice i države Crne Gore”. Adresa za ovaj problem su, kaže on, inspekcijski organi koji bi to trebalo da kontrolišu. Takozvane škole Kurana ili kurseve, prema njegovim informacijama Islamska zajednica Srbije otvara kao nevladina organizacija.

“Otvorili su ih u Rožajama, Petnjici, i nijesam siguran ima li ih i u Pljevljima. Otvaraju i dječje vrtiće u Rožajama, zloupotrebljavajući termin dječje igraonice, jer ih otvaraju kao igraonice, a onda uzimaju novac za to”, kazao je Fejzić.

Odgovore iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava do zaključenja lista DN nijesu dobili.

Portal Analitika