Politika

Referendum DF-a o NATO-u bi i za Moskvu bio nelegitiman

Izjava ruskog diplomate Aleksandra Bocan-Harčenka u kojoj je komentarisao učlanjenje Crne Gore u NATO, za političkog analitičara i urednika moskovskog Komersanta Genadija Sisojeva, zaslužuje pažnju zbog nekoliko novih elemenata.
Referendum DF-a o NATO-u bi i za Moskvu bio nelegitiman
Portal AnalitikaIzvor

Jedan je, kako navodi Sisojev, što visoki ruski diplomata nijednom riječju nije pomenuo referendum u organizaciji Demokratskog fronta, a drugi da zvanična Moskva priznaje da “makar” 50 odsto građana naše zemlje podržava članstvo u Alijansi.

“Iako je ponovio zalaganje Rusije za referendum u Crnoj Gori o NATO, visoki ruski diplomata ni riječju nije spomenuo referendum u organizaciji DF-a jer bi za Moskvu bio apsolutno nelegitiman. A to znači da je funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, koji je podržao ideju lidera DF-a o sprovođenju njihovog referenduma, govorio više u svoje ime. Rusko Ministarstvo inostranih poslova bi moglo da podrži samo referendum u organizaciji države Crne Gore, a i to, sudeći prema riječima visokog ruskog diplomate, “ne nameće” Podgorici”, kaže Sisojev, za Dnevne novine.

Podsjećajući da je Bocan-Harčenko ključni čovjek ruskog MVP za Balkan.

Sisojev se osvrće i na još jedan “zanimljivi detalj” u izjavi ruskog diplomate.

“Vjerovatno po prvi put zvanična Moskva priznaje da je makar 50 odsto građana Crne Gore za članstvo u NATO. Ranije su mnogi ruski zvaničnici, zajedno za radikalnom crnogorskom opozicijom, tvrdili da je ogromna većina građana Crne Gore protiv NATO. Dakle, visoki ruski diplomata je iznio dosta uravnotežen stav, što ne znači da u Rusiji nema onih koji bi po svaku cijenu da destabilizuju Crnu Goru, kako bi spriječili njen finalni korak prema NATO. Tu spada i podrška tzv. referendumu u organizaciji DF-a, čije rezultate neće priznati niko osim samih organizatora, kao i eventualno sponzorisanje tzv. “referendumskog karavana”, ocjenjuje Sisojev.

Osvrćući se na dešavanja na relaciji SAD-Crna Gora Rusija u svijetlu skorije ratifikacije Protokola u američkom Senatu, Sisojev kaže da samo naivni mogu očekivati da će američki predsjednik Donald Tramp stopirati potpisivanje sporazuma zarad poboljšanja odnosa sa Moskvom.

“To su naivna očekivanja. Neće Tramp ići protiv ogromne većine u Kongresu koja podržava članstvo Crne Gore u Alijansi. Uostalom, ključni saradnici novog američkog predsjednika su se već izjasnili za što bržu ratifikaciju Protokola. Pa i sam Tramp je nedavno rekao da “odlučno podržava NATO”. Sve to razumiju i u Rusiji. U svakom slučaju, ruski premijer Dmitrij Medvedev je priznao: Ne treba da se uzdamo u tuđe izbore i u nove strane lidere. Ostalo je da i drugi to shvate”, kaže u razgovoru za Dnevne novine urednik ruskog Komersanta i politički analitičar Genadij Sisojev.

Dnevne novine

Portal Analitika