Kultura

TABOO, S01E05: Nešto uskoro mora eksplodirati

Serijal Stivena Najta je mnogo više od Toma Hardija koji izgleda kul dok mu se dugački crni kaput vijori na vjetru kroz londonske ulice. Bure baruta, bukvalno i fugurativno, spremno je da odleti u vazduh već u narednoj epizodi
TABOO, S01E05: Nešto uskoro mora eksplodirati
Portal AnalitikaIzvor

Tom Hardi je novi Klint Istvud. Hoda memljivim sokacima Londona poput bezimenog revolveraša na Divljem zapadu, okreće neprijatelje jedne protiv drugih i uvijek je korak ispred svih spletki koje mu spremaju. On je u vašim glavama, gospodo, što je furiozno demonstrirao u petoj epizodi serijala „Taboo“ kidajući prst saradniku koji je samo pomislio na to da ga izda.

Srećom, serijal Stivena Najta je mnogo više od Toma Hardija koji izgleda kul dok mu se dugački crni kaput vijori na vjetru kroz londonske ulice. Bure baruta, bukvalno i figurativno, spremno je da eksplodira možda već u narednoj epizodi.

Petu epizodu otvorio je dvoboj Džejmsa Dilejnija (Hardi) i njegovog zeta Torna Gerija (Džeferson Hol). Niko nije stradao, što je bilo očekivano. Ipak, „pristojna razmjena metaka“ vrsno je začinjena novom podmetačinom Istočnoindijske kompanije koja je platila Gerijevog sekundanta da mu ne napuni pištolj i sačuva Dilejnija. Jedna od najboljih osobina serijala „Taboo“ je tolika količina podmetačina u medveđem brlogu Londona da je nemoguće predvidjeti odakle dolazi opasnost – osim ako nijeste Dilejni. Dilejni može sve.

taboo-s01e05-2

Hardijev komadić slave opet je ukrao Tom Holand u ulozi hemičara koji miješa sastojke baruta, sanjari o nagim ženama i recituje Šekspira. U petoj epizodi Dilejni mu je doveo neočekivanog pomoćnika – dječaka za kog još nemamo zvaničnu potvrdu da je njegov i Zilfin sin. Preplašeno dijete je postalo dio bande koja pravi barut od ukradenih sastojaka i biće cijela obješena ako princ namjesnik sazna za njihov posao.

Zatezanja na relaciji Kruna-Kompanija-Amerikanci-Dilejni su nastavljena, uz uvođenje novog lika Čičestera koji je odlučan da razotkrije misteriju potonuća broda Influence na kom je stradalo 280 robova. Jedini preživjeli bio je Dilejni. Njegov odnos sa Kompanijom i Krunom pogoršaće zahtjev Amerikanaca da im proda barut za osam dana. Jedini način da hemičar uspije jeste dodavanje sastojka koji ih lako može dići u vazduh. On nije dovoljno lud, ali Dilejni jeste, iako sastojke miješa njegov sin.

Nešto će uskoro morati da eksplodira u jednoj od preostale tri epizode, ako ne kazan, onda makar glava Dilejnijevog zeta. U finišu epizode Geri je natjerao Zilfu (Una Čaplin) da se podvrgne istjerivanju demona. Na njegovu veliku žalost, Dilenijeva polusestra-ljubavnica nije „izliječena“ poslije jezivog rituala. Epizoda je završena njenim šapatom: „Nauči me, vodi me“, dok je u ruci držala oštru iglu. Dilejni nije morao da ubije Gerija u dvoboju. Uostalom, to je dosadno. Od pucnja nećemo zadrhtati kao od duha koji tijelo zavodljive žene pretvara u hladno oružje...

M. I.

FOTO: denofgeek.com / independent.co.uk

Preview šeste epizode: https://www.youtube.com/watch?v=osC4p9mE0Lo

Portal Analitika