Kultura

VIKINGS: Traljavo finale četvrte sezone

Majkl Hirst ubio je tri važna lika u završnici i opet nije uspio da eliminiše sve ćorsokake u kojima je serijal počeo da se vrti nakon Ragnarove smrti
VIKINGS: Traljavo finale četvrte sezone
Portal AnalitikaIzvor

Ragnaru je negdje u Valhali poleknuo gutljaj piva ako je imao istu nesreću kao mi da vidi finale četvrte sezone serijala „Vikings“. Stari vepar je umro i ostavio prasićima da ga osvete i - šta je dobio? Drugorazrednu bitku. Telenovelu. Najstarijeg sina Bjorna koji opravdava nadimak Gvozdeni, ali bukvalno – stegnutom glumom. Majkl Hirst ubio je tri važna lika u završnici i opet nije uspio da eliminiše sve ćorsokake u kojima je serijal počeo da se vrti nakon Ragnarove smrti.

Zbogom, kralju Egbertu. Zbogom, Helga. Zbogom, Sigurde Zmijooki. Zbogom, trijezna istorijska dramo sa vrsnim scenama bitke u kojima smo tako slasno uživali prethodne četiri godine.

ajvar-i-bjorn

Samoubistvo kralja

Smrt kralja Egberta bila je potpuno očekivana, kao Ragnarova. Međutim, dok su tvorci serijala briljirali u opraštanju sa kraljem Vikinga, Egbertov odlazak bio je čista katastrofa. Prije smrti svjedočili smo njegovom pokušaju kanalisanja Ragnarovog ludila. Na brzinu je krunisao sina Etelvulfa za kralja, natjerao porodicu da pobjegne iz zamka i zatvorio se u odaje da čeka Vikinge. Kada su došli, predložio je Bjornu da mu prepiše Istočnu Angliju u zamjenu za dostojnu smrt. Izgleda da mu niko nije javio da njegov Gospod nema mjesta u raju za samoubice. Egbert je izabrao da umre od svoje ruke, što je potpuno sumanuto i kosi se sa svim hrišćanskim uvjerenjima čiji je veliki pobornik.

Manje očekivane smrti Helge i Sigurda unijele su malo nade za serijal. Sigurd Zmijooki bio je jedan od najodbojnijih likova, pa je momenat u kom mu je Ajvar presudio izazvao kratkotrajni nalet radosti koji odavno nije probudio niko osim Flokija i Ragnara u ovom serijalu. Helgina smrt došla je kao grom iz vedra neba, ali nije bilo drugog rješenja za zatvaranje ćorsokaka u koji je upao njen lik. Flokijeva sluđena saputnica morala je da umre da bi brodograditelj bio oslobođen posljednje veze sa ljudima.

floki

Vrijedan oproštaj

Helgin i Flokijev oproštaj donio je jedini vrijedan trenutak u finalu i štrajk svih dlaka na tijelu dok skamenjeni Viking izgovara priču o praznom drakaru koji bogovi mogu da bacaju svuda po olujnom moru zato što za njega više nema mirne luke poslije Ragnarove, Helgine i ćerkine smrti. Vatra je zaplakala, gvožđe je zaplakalo, kamenje je zaplakalo, zemlja je zaplakala...

I Flokijeve prazne oči postale su jedini brod u koji želimo da se ukrcamo kada počne peta sezona. Možda konačno naprave nešto sa njegovim likom sada kada ga ljubav prema ljudima ne veže za zemlju. Možda postane vidovnjak, na šta čekamo od početka sezone. A možda ga ipak veza sa Ajvarom ponovo preotme bogovima i vrati među ljude, iako je zemaljski svijet premali za njega.

Opaki biskup

Od Lagerte u finalu nije bilo ni traga, iako je rukavac priče u Kategatu interesantniji i nepredvidljiviji od priče u Veseksu. Rola smo vidjeli na blic prije nekoliko epizoda i ostavili ga zaboravljenog i potpuno neiskorišćenog u Franačkoj. Bjornov i Ajvarov put se razišao: najstariji Ragnarov sin kreće ka Mediteranu, a Beskosni želi da nastavi osvajanja.

U posljednjim kadrovima finala uveden je novi lik, ratnik-biskup Hegmond (Džonatan Ris Majers), koji izgleda kao sve samo ne tipično svešteno lice. Majkl Hirst rekao je u intervjuu za Varajeti kako je lik inspirisan moćnim ratnikom, prethodnikom templara. Ajvar je, valjda, dobio dostojnog protivnika na bojnom polju. Nijesmo nešto previše uzbuđeni, ni željni njihovog okršaja u petoj sezoni poslije ovako mlake završnice. Možda se Floki osjeća kao prazni drakar, ali jedino što je praznije od njega je brod u kom plovi ovaj serijal.

M. I.

 

FOTO: ew.com / forbes.com

Trejler pete sezone: https://www.youtube.com/watch?v=e6aiyOGbzFk

Portal Analitika