Društvo

Marković: Hitno spriječiti divlju gradnju

Premijer Duško Marković je zatržio da se hitno djeluje kako bi se spriječila divlja gradnja, posebno u Ulcinju.
Marković: Hitno spriječiti divlju gradnju
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je, kako se navodi,  odlučila da formira radni tim u kojem bi pored predstavnika resornih ministarstava bili i članovi iz Uprave za inspekcijski nadzor, Tužilaštva i lokalnih samouprava kako bi aktivnosti bile koordinirane, a djelovanje efikasno. 

Premijer je istakao da ne vidi veći prioritet od djelovanja na ovom planu, navodi se u saopštenju.

Tokom diskusije, u kojoj je učestvovalo više ministara, ocijenjeno je da kršenje propisa, a u pojedinim slučajevima i devastacija prostora, nanosi ozbiljnu štetu nacionalnim resursima i našem strateškom opredjeljenju da resursi budu valorizujovani na dorobit cijele zajednice.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvu finansija da se cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinuza duži u iznosu od 15 miliona eura.

U tom smislu je prihvatila Ugovor o dugoročnom kreditu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Societe Generale Montenegro banke a.d.Vlada će se zadužiti po kamtnoj stopi tromjesečni EURIBOR+3,9% godišnje, a rok otplate je 60 mjeseci. U slučaju da vrijednost 3M EURIBOR-a bude negativna, obračunavaće se kao nula.

Vlada je danas usvojila i Izvještaj o radu Uprave za šume u 2016. godini i donijet Program gazdovanja šumama za 2017. godinu.

Ocijenjeno je da je zajedničkom akcijom svih nadležnih organa uspješno je zaustavljen prekomjerni izvoz sirovine i pripremljeno sistemsko rješenje za unapređenje stanja u ovoj oblasti. 

Takođe, ponovljeno je opredjeljenje Vlade da se preispita koncesiona politika, kako bi se uspostavio najefikasniji model korišćenje i zaštite šumskog bogatstva, koje predstavlja osnov za planirani razvoj prerađivačkih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta.

Takođe, Vlada je donijela i Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2017. godinu. 

Sredstva predviđena ovim dokumentom planirana su Zakonom o Budžetu Crne Gore za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 1.050.000, od čega je najveći dio, u iznosu od 975 hiljada eura, opredijeljeno za finansiranje podrške izgradnje vodovoda na seoskom području, uz učešće opština i mještana u mjesnim zajednicama u kojima je planirana izgradnja vodovoda. Programom je obuhvaćena izgradnja 49 vodovoda, hidrogeološki istražni radovi i izgradnja površinskih akumulacija u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na seoskom području.

Foto: gov.me

 
Portal Analitika