Abiznis

Svilanović: RCC će doprinijeti da region bude prosperitetan

Izuzetno je važno da se osigura dalji napredak i reforme u regionu, jer to su nepovratni procesi proistakli iz težnji ka pristupanju Evropskoj uniji. Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) rado nastavlja blisku saradnju sa vama na tome da region bude prosperitetan i stabilan, rekao je generalni sekretar Vijeća Goran Svilanović, obraćajući se ministarima vanjskih poslova šest ekonomija Zapadnog Balkana (WB6) danas u Skoplju.
Svilanović: RCC će doprinijeti da region bude prosperitetan
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici sastanka, ministri vanjskih poslova iz regiona, Evropski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, državni podsekretar za vanjske poslove Italije Vincenzo Amendola i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, razgovarali su o situaciji u regionu i Berlinskom procesu, sa naglaskom na izgledima i mogućim rezultatima Samita u Trstu 2017. kao i o budućnosti Berlinskog procesa nakon 2018. godine, te potencijalu sastanaka šest ekonomija Zapadnog Balkana.

„Očekivanja od predstojećeg Samita Zapadnog Balkana u Trstu su veoma velika. Povezanost, borba protiv korupcije, inovacije i prenos tehnologija, koje su neke od tema Samita, mogu, ako im se pristupi na odgovarajući način kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou, u velikoj mjeri doprinijeti održivom ekonomskom razvoju, ali isto tako i pospiješiti proces proširenja za Zapadni Balkan“, rekao je Svilanović.

Ističući ključni značaj Berlinskog procesa za region, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Nikola Poposki je rekao da pozdravlja nastavak usredsređenja EU na povezanost kao jedan od sredstava za postizanje razvitka i dalji napredak u procesu integracije u EU.

Komesar Hahn je naglasio da Evropska unija ima interesa za dalju integraciju regiona u EU te da će, stoga, pružiti podršku brojnim regionalnim projektima, jer bolja povezanost osigurava političku stabilnost regiona.

Svilanović je govorio o prioritetima i aktivnostima organizacije predviđenim za naredne tri godine, te podsjetio na ranije uspijehe Vijeća u posredovanju međuvladinog sporazuma da se kao prioritet uzme međusobno priznavanje stručnih kvalifikacija u građevinskom i zdravstvenom sektoru, pripremi i usaglašavanju regionalnog programa za turizam, koji se trenutno priprema za finansiranje EU, kristalisanju jasne uloge Vijeća u pogledu direktne podrške reformama vezanim za poglavlja 23 i 24, i provođenju nezavisne procjene uticaja na tržište, koju je Vijeće naručilo, a koja je otkrila da je regionalni sporazum o romingu već rezultirao smanjenjem cijena rominga za preko 30%, pa čak i do 80%.   

Na marginama sastanka potpisani su sporazumi kojima se osigurava dodatni doprinos EU u pružanju tehničke pomoći i finansiranju projekata u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u našem regionu.

Sastanak je nastavak ministarskog sastanka šest ekonomija Zapadnog Balkana održanog u septembru prošle godine u Njujorku na marginama 71. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Portal Analitika