Politika

Darmanović- Ajhorst: Crna Gora dobar primjer za region

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović primio je zamjenicu izvršnog direktora Evropske službe za vanjsku politiku i direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Angelinu Ajhorst. Sastanku je prisustvovao i ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav. Glavne teme razgovora su bile aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i regionu, kao i procesi evropskih i evro-atlantskih integracija.
Darmanović- Ajhorst: Crna Gora dobar primjer za region
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Darmanović je iskazao zadovoljstvo dinamikom integracionih procesa u Crnoj Gori i sagovornicu informisao da su već 23 zemlje ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, te izrazio očekivanje da će ratifikacija u preostalim članicama biti ubrzo završena. Takođe je naglasio osjetan i lako mjerljiv napredak koji Crna Gora ostvaruje u pregovaračkom procesu sa EU i izrazio očekivanje da će ubrzo doći do zatvaranja pojedinih pregovaračkih poglavlja ali i do otvaranja novih. Posebno je apostrofirao izuzetan značaj koji integracije predstavljaju za Crnu Goru i region, naglasivši da čine jedan od glavnih zamajaca reformskih procesa i da su garant dugotrajne i održive stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog napretka na Zapadnom Balkanu.

Direktorka Ajhorst se saglasila sa ocjenom ministra Darmanovića o procesu integracija u Crnoj Gori, poručivši da EU Crnu Goru vidi kao dobar primjer i pozitivnu priču na Zapadnom Balkanu. Posebno je apostrofirala da je poruka posvećenosti evropskim i evro-atlantskim vrijednostima koju Crna Gora kontinuirano šalje izuzetno važna za očuvanje regionalne bezbjednosti i stabilnosti. Naglasila je da je EU, i pored izazova sa kojima se trenutno nosi ujedinjena u podršci Zapadnom Balkanu.

Na kraju sastanka, direktorka Ajhorst je prenijela posebnu zahvalnost Crnoj Gori za stepen usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, istakavši da, u izazovnim vremenima koja su pred nama, takva podrška ima posebnu težinu. 

 

Portal Analitika