Svijet

Slom grčke štampe

Odlukom suda u Atini juče je proglašen stečaj "Dol grupe", najveće i najznačajnije novinsko-izdavačke kompanije u Grčkoj osnovane 1922. godine, čime se dvije najuticajnije grčke novine "Ta Nea" i "To Vima" sele u istoriju.
Slom grčke štampe
Portal AnalitikaIzvor

I ne samo dva štampana izdanja, već se zatvaraju i radio-stanica, agencija za istraživanje javnog mnjenja, internet-portal, udio u akcijama TV Mega, produkcijski studio ATA.... Čitavo jedno medijsko carstvo nestaje sa scene koju je doskoro u velikoj mjeri oblikovalo.

Time je stavljena tačka na 90-godišnju tradiciju "Dol (Lambrakis) grupe", bez koje je nemoguće zamisliti javnu scenu Grčke u posljednjih pola vijeka.

Odluka suda je kraj agonije za rukovodstvo "Dola" koje očigledno nije uspjelo da ogromnu i bogatu kompaniju prilagodi uslovima grčke ekonomske krize i neophodnog prestrojavanja u novonastalim uslovima na medijskom tržištu.

Istovremeno, na hiljade poruka na društvenim mrežama govore o "obračunu aktuelne vlasti sa 'centrističkom i proevropskom' redakcijom, koja ostaje najveći protivnik populističkog cunamija".

Uticaj ovih glasila u prošlosti je bio ogroman, pa je i javna tajna da su mnogi grčki izbori praktično odlučivani na redakcijskim sastancima u "Ta Nei" i "To Vimi".

Vremena se mijenjaju, a sa njima i sudbine medijskih mogula. Za razliku od legendarnog predsjednika "Dola", Hristosa Lambrakisa, njegov nasljednik Stavros Psiharis ne samo da je izgubio uticaj i status, već je postao grobar najveće grčke novinske kuće u istoriji, stotine ljudi ostavio bez posla, a vjerovatno ostao i bez ogromnog kapitala.

List "Ta Nea" je imao najveći tiraž u zemlji, od oko 14.000 primjeraka. Medijska kompanija "Dol" ima, prema navodima grčkih medija, dug od 99 miliona eura.

Glasno se zamjera i premijeru Aleksisu Ciprasu što nije spasao takvog medijskog giganta. Prema nekim verzijama to je Ciprasova osveta za "klipove" koji su mu poturani u prošlosti, ali i "krčenje medijske džungle" pred skorašnje vanredne izbore.

Večernje Novosti

Portal Analitika