NATO

Ruski MIP: Održavanje referenduma o NATO-u u CG se samo po sebi nameće

Rusija ne nameće Crnoj Gori održavanje referenduma o ulasku u NATO, ali smatra da bi on u ovoj situaciji bio prirodan, izjavio je danas visoki ruski diplomata zadužen za region jugoistočne Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Bocan-Harčenko.
Ruski MIP: Održavanje referenduma o NATO-u u CG se samo po sebi nameće
Portal AnalitikaIzvor

- Mi se ne bavimo nametanjem, ali održavanje referenduma u Crnoj Gori se samo po sebi nameće, to je prirodno rešenje u ovoj situaciji. Treba poštovati mišljenje građana - rekao je inače direktor Četvrtog evropskog Odjeljena MSP u intervjuu za RIA Novosti, a prenosi RTV Vojvodina.

Po njegovoj ocjeni, to što crnogorske vlasti izbjegavaju održavanje referenduma, znači da nisu uvjerene u rezultate.

- Sprovode se ankete, čiji rezultati pokazuju da je otprilike 50 odsto za i 50 odsto protiv. I ako referendum pokaže takav rezultat, kako može neko da tvrdi da je većina za ulazak u NATO? Čini mi se da takva podjela javnog mnjenja treba da bude prepreka za brzopleto donošenje odluke - rekao je ruski diplomata.

Podsjećamo, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da se Moskva protivi daljem širenju NATO-a na istok.

Takođe, visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak je tokom prošlonedeljnog susreta s liderima DF-a u Moskvi podržao održavanje referenduma koji DF želi da organizuje.

Inače, odluku o održavanju referenduma može da donese samo Skupština Crne Gore.

Izvor: rtv.rs

Portal Analitika