Protokol

Delegacija Skupštine Albanije sa crnogorskim kolegama: Intenzitet dijaloga na najvišem nivou

Delegacija Odbora za spoljne poslove Parlamenta Albanije, na čelu sa predsjednicom Artom Dade, boravi u radnoj posjeti Skupštini Crne Gore tokom koje su se susreli sa predsjednikom Ivanom Brajovićem, potpredsjednikom Gencijem Nimambeguom, te predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrijom Nikolićem.
Delegacija Skupštine Albanije sa crnogorskim kolegama: Intenzitet dijaloga na najvišem nivou
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju, Brajović je naglasio da Crne Gora i Albanija predstavljaju primjer dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Imajući u vidu da parlamentarna saradnja predstavlja važan dio ukupnih odnosa, predsjednik Brajović je iznio stav da postojeći nivo saradnje treba kontinuirano unaprjeđivati.

- Izvanredni politički odnosi Crne Gore i Albanije, kao i postojeći intenzitet dijaloga na najvišem nivou, neophodna su pretpostavka za jačanje ekonomskih odnosa - istakao je predsjednik Skupštine.

On je zahvalio na snažnoj podršci Albanije članstvu Crne Gore u NATO i prenio spremnost naše zemlje da prenese svoja iskustva iz procesa evropske integracije

- Sagovornici su ocijenili da Evropska Unija ostaje najbolji okvir za uspješan nastavak reformi, dostizanje standarda i unaprjeđenje kvaliteta života građana u svim državama Zapadnog Balkana, zbog čega je potrebno pojačati napore na putu evropskih integracija. Razmijenjena su mišljenja o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori i Albaniji, kao i o pitanjima od regionalnog značaja. U tom kontekstu, Dade je prenijela iskustvo Albanije u vezi sa bojkotom parlamenta, pri čemu je istakla da takav način političkog djelovanja nikada ne daje dobre rezultate - navodi se u saopštenju.

Na sastanku Nimambegua sa Dade istaknuto je obostrano zadovoljstvo razvojem odnosa između dvije države.

- Članovi albanske delegacije su tokom susreta upoznati sa dugogodišnjim zahtjevima Albanaca u Crnoj Gori o konačnom definisanju statusa Opštine Tuzi, povraćaju imovine vlasnicima na Valdanosu, stanju u ulcinjskoj Solani, kao i ravnomjernom predstavljanju Albanaca u institucijama sistema. Potencirane su mogućnosti bolje saradnje prije svega na području obrazovanja i kulture, gdje bi pripadnici albanske nacionalnosti kao bilingvisti mogli da imaju veoma važnu ulogu. Dade je iskazala spremnost Albanije da pomogne u ostvarivanju zahtjeva Albanaca - rečeno je tokom ovog susreta.

Tokom susreta sa Dade, Nikolić je potcrtao da strateške integracione ciljeve - ulazak u Evropsku uniju i NATO - nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu. On je, takođe, istakao da iseljenici iz Crne Gore koji žive u Albaniji predstavljaju značajan most saradnje između dvije države. Dade je čestitala na progresu koji je Crna Gora učinila na putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz napomenu da je u narednom periodu bitno dodatno raditi na uspostavljanju još boljih političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Portal Analitika