Protokol

Marković - Ajhorst: Pitanje stabilnosti ključno za napredak regiona

Pitanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ključno je za ukupni napredak i prosperitet regiona, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i direktorke za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje, Angeline Ajhorst.
Marković - Ajhorst: Pitanje stabilnosti ključno za napredak regiona
Portal AnalitikaIzvor

- Konstatujući sve veće tenzije na Balkanu, predsjednik Marković je kazao da je važno da među državama regiona postoji atmosfera i volja da se o svim pitanjima razgovara u duhu razumijevanja. U tom kontekstu, sagovornici su posebno istakli ulogu i značaj Crne Gore kao dugogodišnjeg faktora stabilnosti u regionu. On je izrazio spremnost države da nastavi tim putem. Na sastanku je takođe razgovarano o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, konstatovan ostvaren uspjeh kroz prizmu 26 otvorenih poglavlja, ali i namjera Crne Gore, da na bazi ostvarenih rezultata započne i novu fazu, a to je zatvaranje pregovaračkih poglavlja - stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Predsjednik Marković je dalje istakao značaj evroatlantskih integracija za sazrijevanje društva i jačanje demokratije u državi. On je naveo da članstvo Crne Gore u NATO, koje se očekuje na proljeće, znači pobjedu vizije Evrope i zapadne demokratije i njenih vrijednosti.

Foto: vlada.me

Portal Analitika