Svijet

Rumunski parlament izglasao povjerenje Vladi

Poslanici rumunskog parlamenta izglasali su povjerenje kabinetu Sorina Grindeanua, prenose svjetske agencije.
Rumunski parlament izglasao povjerenje Vladi
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev za smjenu Vlade podnijela je opozicija iz redova stranaka desnog centra, a prilikom izjašnjavanja poslanici vladajuće koalicije uzdržali su se od glasanja, prenosi Rojters.

To je bilo dovoljno da zahtjev opozicije ne prođe, pošto socijaldemokrate zajedno sa svojim koalicionim partnerima drže oko 61 odsto poslaničkih mjesta, a za izglasavanje nepovjerenja bila su potrebna 233 glasa, ili 50 odsto poslanika.

Uoči glasanja o povjerenju u parlamentu, premijer Rumunije Sorin Grindeanu je u obraćanju poslanicima izjavio da njegov kabinet "ima obavezu prema narodu koji mu je ukazao povjerenje tokom izbora i nastavi da vlada".

"Tražim od vas da vjerujete ovoj vladi... i odbijete ovaj zahtjev (za izglasavanje nepovjerenja)", kazao je 43-godišnji predsjednik Vlade, prenosi AFP.

U zahtjevu koji su potpisala 123 poslanika navedeno je da "Rumuni ne žele da korumpirani političari budu pomilovani i zaštićeni od pravde", povodom sporne uredbe koju je usvojila, a potom povukla vlada Grindeanua, koja sada planira da je sprovede u obliku zakona, izazvavši višednevne masovne proteste širom Rumunije.

Prošle nedjelje, Vlada je zaobišla parlament i usvojila spornu uredbu, zbog čega se danima organizuju masovni protesti u kojima se traži i ostavka Vlade i predsjednika Rumunije.

Rojters; Foto: ProSport

Portal Analitika