Društvo

Raspisan Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u vrijednosti od 300 000 eura

Ministarstvo nauke raspisalo je danas Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2017. godini, kojim se naučnoistraživačkoj zajednici Crne Gore do kraja ove godine stavlja na raspolaganje 300.000 eura.
Raspisan Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u vrijednosti od 300 000 eura
Portal AnalitikaIzvor

''Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti, predstavlja jedan od ključnih mehanizama za podršku naučno-istraživačke zajednice, upravo u onim segmentima, gdje je procijenjeno da je naučnicima i istraživačima iz Crne Gore, na osnovu prethodnih iskustava, pomoć najviše potrebna, i gdje imaju problem da do novca dođu putem drugih fondova'', navodi se u saopštenju Ministarstva nauke. 

Kako dalje govore, sa tim u vezi Ministarstvo nauke će u narednom periodu stimulisati: 

Sa 40 000 eura učešće u HORIZONTU 2020, najvećem do sada okvirnom programu EU, gdje će se pružiti podrška naučno-istraživačkim projektima koji su pozitivno ocijenjeni u ovom  EU programu za nauku i istraživanje.

Takođe, Ministarstvo nauke će iznosom od 60 000 eura stimulisati iučešće u EUREKA PROGRAMU, najznačajnijem programu EU za finansiranje industrijskih istraživanja. Eureka omogućava privredni razvoj kroz podršku kompanijama, istraživačkim centrima i univerzitetima za razvoj inovativnih proizvoda, procesa i servisa, koji uz tehnološke inovacije doprinose jačanju produktivnosti nacionalne ekonomije.

Za sufinansiranje putnih troškova po osnovu MOBILNOSTI ISTRAŽIVAČA biće izdvojen iznos od 80.000 eura, čime će se naučnicima omogućiti uključivanje u istraživačke timove renomiranih međunarodnih naučnih institucija u Evropi. 

Pored ovoga, Konkursom za sufinansiranje NID za 2017. godinu biće stimulisani doktoranti, sufinansiranjem školarine na prvoj godini doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori sa 10.000 eura, dok će u ukupnom iznosu od 40 000 eura imati mogućnost da dobiju novac za prijavu, ocjenu i odbranu doktorske disertacije.

Takođe, Konkusom će se sufinansirati učešće na NAUČNIM KONGRESIMA, u vrijednosti od 30 000 eura, ali i sufinansirati dio troškova organizovanja naučnih kongresa u Crnoj Gori u 2017. godini, čiji je organizator naučnoistraživačka ustanova ili naučno udruženje iz Crne Gore.

Pored navedenog, Konkursom će se stimulisati PROMOCIJA NAUKE I ISTRAŽIVANJA U DRUŠTVU CRNE GORE, iznosom od 30 000 eura. 

Konkurs za sufinansiranje naučnoistraživačke djelatnosti u 2017. godini otvoren je do kraja godine, odnosno do utroška planiranih sredstava.

Sve informacije o konkursu nalaze se na sajtu Ministarstva nauke www.mna.gov.me 

Portal Analitika