Protokol

Bošković-Mortensen: Danska podržava CG u ostvarenju prioriteta vanjske politike

Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas sa načelnikom Direktorata za stabilizaciju Komande odbrane Ministarstva odbrane Kraljevine Danske pukovnikom Jensom Mortensenom, koji boravi u posjeti Ministarstvu odbrane.
Bošković-Mortensen: Danska  podržava CG u ostvarenju prioriteta vanjske politike
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je izrazio zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Kraljevine Danske u oblasti odbrane, koja se intenzivirala od obnove crnogorske nezavisnosti. On je upoznao sagovornike sa najvažnijim aktivnostima koje Ministarstvo odbrane sprovodi u okviru evroatlantske agende, kao i dinamikom procesa ratifikacije Pristupnog protokola. Ministar se zahvalio na značajnoj podršci koju Kraljevina Danska pruža Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu u NATO i izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu. Posebno je istakao realizovane projekte, u vrijednosti preko dva miliona eura, koji su u značajnoj mjeri doprinijeli izgradnji i unapređenju informaciono-komunikacione infrastrukture Ministarstva odbrane Crne Gore.

Pukovnik Mortensen je naglasio vidljiv napredak Crne Gore u reformi sistema odbrane. Istakao je da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice, te da će Danska u tom smislu nastaviti da podržava našu zemlju u ostvarenju najznačajnijih prioriteta vanjske politike.

Sagovornici su se složili da je odbrambena saradnja koju su dvije zemlje ostvarile na visokom nivou, te istakli da postoji prostor za njeno dalje unapređenje.

Tokom posjete Ministarstvu odbrane pukovnik Jens Mortensen sastao sa i sa državnim sekretarom Slobodanom Filipovićem i načelnikom Generalštaba VCG general-potpukovnikom Ljubišom Jokićem. Nakon sastanaka održana je prezentacija realizovanih projekata u oblasti Informaciono-komunikacionih sistema doniranih od strane Kraljevine Danske, kojoj je prisustvovala direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj.

U sastavu delegacije Kraljevine Danske, bili su i Morten Hansen otpravnik poslova Ambasade K. Danske u Beogradu, i puk Kurt Refsgaard, predstavnik Ministarstva odbrane K. Danske.

Portal Analitika