Politika

Vučić 2007. potpisao deklaraciju kojom se Srbi u CG tretiraju kao manjina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić još 2007. godine potpisao je deklaraciju koja srpski narod u Crnoj Gori tretira manjinom, prenosi portal Princip.me
Vučić 2007. potpisao deklaraciju kojom se Srbi u CG tretiraju kao manjina
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je nedavno, prilikom posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića Beogradu, izjavio da su Srbi u Crnoj Gori manjina i da će Srbija raditi na poboljšanju njihovog položaja, da bi se samo dan kasnije ispravio i saopštio kako je napravio lapsus.

 - Srbija nikada neć e tretirati Srbe u Crnoj Gori kao manjinu, jer oni to nijesu. U Crnoj Gori postoji srpska zajednica, a ne nikako srpska manjina. Moguće da je bio u pitanju lapsus na pres konferenciji, pa je ispalo da sam kazao da su Srbi u Crnoj Gori manjina. To naprosto nije tačno - rekao je Vučić .

Portal Princip.me navodi kako je zapravo Vučić 2007. godine, u vrijeme dok je još bio u Srpskoj radikalnoj stranci, lično učestvovao u formiranju Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori i kako je tom prilikom usvojena i deklaracija u kojoj piše „Srpski narod je manjina u Crnoj Gori“.

 - Podsjećamo da su kao istaknuti članovi SRS lično Aleksandar Vučić , tada generalni sekretar SRS, i Tomislav Nikolić, kao zamjenik predsjednika SRS, učestvovali u formiranju Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori i programski prihvatili status nacionalne manjine Srba nakon donošenja novog Ustava Crne Gore 2007. godine – navodi Princip.me.

Vučić je tada, kako dodaje taj portal, smatrao da je formiranje Srpskog nacionalnog savjeta najbolji način da se preuzme direktna borba za prava Srba u Crnoj Gori, koji su obespravljeni i izloženi nacionalnoj diskriminaciji sa elementima asimilacije, i dalje se tretirajuć i kao „politički Srbi“ kao iz vremena otvorenosti pitanja crnogorske državnosti i nezavisnosti, a ne kao nacionalna manjina odvojena od Crnogoraca, u zemlji u kojoj nijedan narod nema jasnu već inu. Dalje navode da je SRS u pripremama za formiranje Srpskog nacionalnog savjeta 2. februara 2007. na Centralnoj otadžbinskoj upravi usvojila Deklaraciju o pravima Srba u Crnoj Gori.

 - U pomenutoj deklaraciji, u poglavlju Savremeno doba, doslovce piše: „Srpski narod je manjina u državi Crnoj Gori. To je činjenica koja proizilazi iz rezultata popisa održanog 2003. godine“.

Ocjenjuje se i da bi „srpski narod kao manjina u Crnoj Gori trebalo da uživa sva prava iz Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope“. U Deklaraciji SRS naglašeno je, kako navodi Princip.me, i da srpska manjina u Crnoj Gori ne smije biti diskriminisana i mora imati prava kao i sve druge manjine. Govori se o tome da hrvatska manjina, koje u Crnoj Gori ima oko 29 puta manje nego Srba, ima pravo na dvojno državljanstvo.

 - Srpska zajednica ima pravo na dvostruko državljanstvo, dvojezične formulare, ekonomsku ravnopravnost, kulturnu autonomiju, obrazovanje na svom jeziku, proučavanje sopstvene istorije, slobodu vjeroispovijesti, slobodu izražavanja - stoji u deklaraciji za koju se zalagao Aleksandar Vučić.

Izvor: Pobjeda

Foto: gov.me

Portal Analitika