TV / Film

Adžić: Više nemam veze sa serijom "Božićni ustanak"

Stručni konsultant za istorijska pitanja u seriji "Božićni ustanak" RTCG, istoričar Novak Adžić, saopštio je da dalje ne želi da učestvuje u tom projektu i da nema ništa više s tom serijom.
Adžić: Više nemam veze sa serijom "Božićni ustanak"
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje Adžića, dostavljeno Portalu RTCG, prenosimo integralno.

"Svjestan sam da umjetnička projekcija prošlosti počiva na literarnoj i drugoj mašti, kao što znam da istoričari zavide književnicima i u filmografiji scenaristima na umetničnoj imaginaciji, različito manifestovanoj od proze do filmografije, ali sam, isto tako svjestan i znam da literarni i filmografski maštari zavide istoričarima na bogastvu empirije i naučno utvrđenih i provjerenih istorijskih činjenica i iskaza.

U projektu "Bozićni ustanak" dragovoljno sam i ugovorno bio angažovan kao stručni konsultant za istorijska pitanja na tekstu scenarija, kojeg, inače, nikad nijesam ni vidio ni pročitao, niti sam, ugovorno, bio obavezan da to učinim.

Budući da se u filmografskom ostvarenju, nebitno je da li je u pitanju tv serija ili film, moje ime pojavljuje u svojstvu stručnog konsultanta za istorijska pitanja, ovim putem autore serije i sva lica obavještavam da nikakvog više, neka ubuduće čine oni što čine i što su naumili i koriste sve ono što sam im prezentirao i dokumentaciono dostavio, no, na osnovu, dvije javno emitovane epizode, jasno kažem da nemam sa sadržinom serije "Božićni ustanak", kako se realizuje nakon dvije epizode od skoro uru i po, nikakve veze.

Do sad su emitovane dvije epizode koje, po mom sudu, vrijeđaju i negiraju istorijsku istinu o Crnoj Gori i Crnogorcima ondašnjeg vremena. Zahtijevam da se ubuduće, u narednim epizodama pomenute serije, moje ime izbriše kao stručnog konsultanta za istorijska pitanja, jer u ovoj seriji, očigledno imaginacija i lična projekcija i doživljaji autora scenarija, nijesu podudarni sa onim kako je bilo dogovoreno i predviđeno kad je, prije par godina, uvaženi reditelj i scenarista tražio od mene da budem angažovan na ovom projektu, na kojem sam, inače, na sebe preuzeo ulogu učitelja i snabjevača dokumenata itd.

Ova serija vjerovatno biće dobra pro futoro, pitanje je i to, ali kažem vam da ja nijesam više dio nje, zato što ona ne počiva na istorijskoj drami Crne Gore o Bozićnom ustanku 1918, zasnovanoj na činjenicama, već u prvi plan stavlja izmišljene istorijskim činjenicama neprihvatljive, lascivne, polupornografske scene, u kojima se crnogorska majka, baba i žena predstavlja kao lice iz bordela, te istorijske ličnosti, konkretno Krsto Z. Popović, namjerom ili neznanjem autora ovog serijala, lažno se prikazuje kao vagabundo i alkoholičar, i ponižava, svjesno ili iz neznanja, a on je bio potpuno drugačiji istorijski nego kako ga prikazuju oni koji hoće od njega napraviti to da mu je važnije da pije rakiju. A to je izmišljeno od strane autora serije, i to u nekoj imaginarnoj cetinjskoj kafani i u mrtvo doba noći, i to on, elitni oficir raspojan, kako su scenaristi izmislili, a da prije toga, po njima, Krsto zaboravi da ode kod supruge i svoje đece, kojih dvije godine gledao nije. To je nedopustivo i imaginacija je bila dara koja je prevršila mjeru i prikazala vođu ustanka 1919. neprimjereno i netačno.

Nepopravljivo se promijeniti ne može. Ja sa ovom lakrdijom povijesnom nikakve veze nemam, sa fantazijama i bajkama, ovo je trebala da bude realna istorijska drama o tragediji Crne Gore 1918, ali ne i umjetnička katirikatura Božićnog ustanka, kakva ispada, i to voljom onih priučenih ili onih koji bez nauka učenih prikazuju to, a tome pojma nemaju, sem lične promocije i interesa. Možda i dobre namjere postoje, ali su oni koji se u prsa busaju o tome već do sad sami karikaturu napravili od crnogorske istorije toga vremana.

Srećno Vam sve bilo, ali bez mene. To kako ste realizovali nije baš onako kako smo zamislili i dogovorili se da bude. Ispišite me sa spiska vaših saradnika, jer se tako dogovorili nijesmo. Pravite ljubavne igrane filmske sapunice, jad i čemer da se nacija vrijeđa, ali ne zloupotrebljavajte sveto ime Božićnog ustanka za te poslove, a ponajmanje one koji su u njemu pali za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore.

I na koncu, u Vašoj, opsesiji imaginacije ne vrijeđajte naše mrtve časne, odane, babe i prababe i ne lažite da je svaka bjelosvetska protuva mogla ih koristiti kao objekat i time, pored njih, ista mogla unižavati čast i familiju doma i roda crnogorskog i istorijske svetinje majke, supruge, itd crnogorske. Sve najbolje, ali u buduće, komercijalisti i falsifikatori, bez mog imena na odjavnoj špici", poručio je Adžić.

Portal Analitika