Svijet

Brisel ne namjerava da ublaži sankcije Rusiji

EU će zadržati sankcije Rusiji sve dok Moskva ne prestane da podržava pobunjenike na istoku Ukrajine, objavili su u ponedjeljak evropski ministri vanjskih poslova, dok američki predsjednik Donald Tramp obećava bolje odnose s Kremljom.
Brisel ne namjerava da ublaži sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

"Nema izgleda da ublažimo sankcije", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson misleći na mjere koje je Britanija zajedno sa SAD  uvela 2014. protiv ruskog energetskog, finansijskog i odbrambenog sektora.

Čini se da je EU ostala ujedinjena oko vanjskopolitičkih pitanja s kojima se ne slaže s Trampom, uključujući Iran, Kinu i ulogu NATO-a.

EU, iako zavisna od ruskog gasa, kaže da nikada neće priznati rusko pripojenje Krima 2014. i očekuje da se Moskva drži mirovnog sporazuma iz Minska.

"Ne mogu reći šta o tome misli SAD, ali mogu reći što o tome misle Evropljani", rekla je ecropska komesarka za vanjsku politiku Federika Mogerini.

Evropske diplomate kažu da bi američko ublažavanje sankcija Rusiji otežalo zadržavanje sankcija EU. Mađarska, Italija, Grčka i Bugarska pokušavaju da obnove poslovne odnose s Moskvom.

Tramp je još prije inauguracije najavio da će ublažiti sankcije Rusiji u zamjenu za smanjenje ruskog nuklearnog arsenala, s čime se evropske diplomate ne slažu.

Na zatvorenom sastanku u Briselu, Džonson je pozvao evropske kolege da ne "popuštaju oko Ukrajine", rekle su diplomate.

(Hina)

Portal Analitika