Društvo

Kako da zaštitimo djecu od nasilja i iskorišćavanja

U organizaciji Vlade Crne Gore i Kancelarije UNICEF-a, danas je održan drugi međuministarski sastanak na temu „Zaštita djece od nasilja i iskorišćavanja“, kojim je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.
Kako da zaštitimo djecu od nasilja i iskorišćavanja
Portal AnalitikaIzvor

Zaštita djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i svih oblika iskorišćavanja, jedan je od ključnih aspekata rada i saradnje Vlade Crne Gore i UNICEF-a, istakao je potpredsjednik Pažin otvarajući sastanak.

On je podsjetio da je Crna Gora postavila dobar zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti zaštite djece od nasilja i eksploatacije i bilježi značajan napredak u oblasti unapređenja dječijih prava. Međutim, sprovođenje propisa iz ove oblasti i kapaciteti nadležnih institucija da kroz integrativni pristup i partnerstvo pruže efikasnu prevenciju i zaštite djecu od nasilja i dalje predstavljaju izazov, istakao je potpredsjednik Pažin.

Stoga, potrebno je dogovoriti ključne aspekte budućeg rada kako bismo djeci omogućili ostvarivanje njihovih prava, kroz prevenciju nasilja u ranom djetinjstvu, identifikovanje vršnjačkog nasilja u zajednici, kadrovsko profilisanje i unapređenje službi koje rade sa djecom i sl, naglasio je potpredsjednik Pažin.

Potpredsjednik se zahvalio UNICEF-u na podršci koju već godinama pruža u realizaciji projekata za zaštitu prava djece, imajući u vidu njihov značaj sa aspekta ukupnog razvoja društva, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade za politički sistem,  unutrašnju i vanjsku politiku.

Uvodna obraćanja, pored potpredsjednika Pažina, imali su i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, koji je govorio o uticaju nasilja i drugih nepovoljnih iskustva u djetinjstvu na razvoj djeteta, i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, koji je predstavio predlog Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja 2017-2021.

Učesnici sastanka su se složili oko ključnih aspekata budućeg rada, kao što su: prevencija nasilja u ranom djetinjstvu kroz razvijanje svijesti o nenasilju kao društvene vrijednosti; nužnost saradnje svih relevantnih organa iz oblasti zaštite djece od nasilja – zdravstvenih, socio-starateljskih, vaspitno-obrazovnih i policijsko-pravosudnih; kadrovsko profilisanje i unapređenje službi koje rade sa djecom; potreba javne kampanje o podizanju svijesti o zaštiti djece od nasilja; edukacija lica za podršku koje zastupa najbolji interes djeteta u postupcima u vezi sa porodičnim odnosima.

Portal Analitika