Abiznis

Simović: Značajni iskoraci u Agrobudžetu

U ovogodišnjem Agrobudžetu, koji je povećan 40 odsto i iznosi oko 31,5 milion eura, napravljeni su značajni iskoraci u finansijskom i sadržajnom smislu, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poloprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.
Simović: Značajni iskoraci u Agrobudžetu
Portal AnalitikaIzvor

On je, tokom radne posjete Opštini Nikšić, kazao da postoji određeni dio sredstava iz nacionalnog budžeta sa kojima se udružuju sredstva iz evropskih fondova koje Crna Gora uveliko koristi.

„To je još jedan pokazatelj da evropske i ukupne integracije nijesu svrha same po sebi, nego i prilika da možemo koristiti te izdašne evropske fondove, koji su potrebni našim proizvođačima za dalji razvoj poljoprivrednog sektora“, rekao je Simović na prezentaciji Agrobudžeta u zgradi nikšićke Opštine.

Prema njegovim riječima, cilj je da što više proizvođača dobije tu bespovratnu pomoć bilo kroz subvencije ili grant, a dobri signali stižu i za podršku pokretanja prerade na gazdinstvima.

„Ove godine smo uveli premiju za podršku prerade mlijeka na porodičnim gazdinstvima pod uslovom da su ti proizvođači registrovani, poštuju šeme kvaliteta i predaju mlijeko na kontrolu kvaliteta“, rekao je Simović.

On je kazao da u programima postoje određene namjene za preradu na poljoprivrednim gazdinstvima i da je moguće obezbjediti bespovratnu podršku do 50 odsto realizovane investicije, koja je po gazdinstvu od pet do šest hiljada eura.

„Ako neko gazdinstvo ili neki subjekt želi da napravi iskorak u nabavci na primjer opreme moguće je i za te linije aplicirati i dobiti i ta bespovratna sredstva“, naveo je Simović.

On je, govoreći o povoljnostima i za Nikšić, kazao da je dobra poruka veći iznos sredstava za razvoj ruralne infrastrukture, jer na prostoru te Opštine ima još dosta kilometara puteva koje treba urediti, dosta seoskih vodovoda koje treba dodatno napraviti, dosta akumulaciju koje treba izgraditi kako bi poljoprivrednici imali osnovne uslove za bavljenje poljoprivredom.

„Mnogo je još ideja, projekata i posla. Dijalog je način da dođemo do odgovora zajedno u traženju rješenja sa svim poljoprivrednim proizvođačima dobre volje“, poručio je Simović.

On će, nakon radne posjete Nikšiću, razgovarati sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, sa kojim će, kako je kazao, analizirati sve što je do sada urađeno sa nivoa Vlade i lokalne samouprave.

„Sve treba da bude domaćinski, kako je i rađeno na prostoru ove Opštine i siguran sam da treba još malo da sredimo tu našu zajedničku kuću. Bilo da je ta kuća na nivou Opštine, pojedinih institucija ili Ministarstva, jer zbir svih tih dobrih inicijativa može dati zajednički rezultat koji je od interesa za sve građane“, zaključio je Simović.

(Mina biznis)

Portal Analitika