Društvo

Kvir Montenegro: Gradimo solidarnost, slavimo raznolikost

Regionalni događaj koji okuplja trans, inter i rodno varijantne osobe „Transpozijum IV“ biće održan od 23. do 26. marta u Podgorici, a tema tog okupljanja biće “Gradimo solidarnost, slavimo raznolikost“, najavljeno je iz organizacije Kvir Montenegro.
Kvir Montenegro: Gradimo solidarnost, slavimo raznolikost
Portal AnalitikaIzvor

Oni su kazali da će Transpozijum, nakon Zagreba, biti održan prvi put u Podgorici, pojašnjavajući da je taj događaj siguran i poštujući prostor koji okuplja osobe različitih identiteta i iskustava, slaveći sve različitosti, naročito stavljajući fokus na različitost identiteta i tijela.

„U današnjem vremenu koje svjedoči pojačanju fašizma, jačanju desničarskih političkih pokreta, a samim tim i diskriminacije, uznemiravanja, govora mržnje i nasilja nad različitima od većine, jasno se postavlja potreba za okupljanjem u solidarnosti, povezivanjem i zajedničkim zalaganjem za vrijednosti kao što su uključivanje svih identiteta, humanističko djelovanje, feministički principi, nenasilje, pružanje podrške, te poštovanje univerzalnih ljudskih prava svih osoba“, kaže se u zajedničkom saopštenju Kvir Montenegra i Trans Mreže Balkan.

U skladu sa tim, kako se navodi, organizacioni odbor Transpozijuma izabrao je kao temu ovogodišnjeg okupljanja “Gradimo solidarnost, slavimo raznolikost.“

„Transpozijum je regionalni događaj koji je kreirala organizacija „Trans Aid Croatia“ 2013. godine, koja je organizovala ovaj događaj sve do 2016. godine, nakon čega je poklonjen regionalnoj organizaciji „Trans Mreža Balkan“ u cilju putovanja po regiji i stvaranju mreže trans, inter i rodno varijantnih osoba i saveznika/ca“, ppjašnjava se u saopštenju.

Kvir Montenegro je, kako se navodi, u saradnji sa „Trans Mreža Balkan“ i „Trans Aid“ osmislio bogat kulturni i edukativni program koji će ispuniti „Transpozijum IV“, kroz panel diskusije, radionice, različite kulturne i zabavne sadržaje.

„Ovi događaji će se dotaći pitanja roda, ljudskih prava i tretmana trans i inter osoba u društvu, kao i povesti diskusiju o rodnim normama i ustaljenim društvenim obrascima ponašanja, a program „Transpozijuma IV“ će biti objavljen u toku naredne dvije sedmice“, kaže se u saopštenju.

Iz Kvir Montenegra i Trans Mreže Balkan su pozvali sve trans, inter i rodno varijantne osobe i saveznici/e da se prijave za „Transpozijum IV“ do 24. februara putem linka https://goo.gl/forms/zK2ZlzytjoBtHeDr2.

Ovaj događaj će biti realizovan u okviru projekta "Izgradnja trans zajednice u Crnoj Gori", koji podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Portal Analitika