Region

Josipović: HDZ žmuri na ustašofiliju, snažno sikće i četnička zmija u Srbiji

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da HDZ "žmuri na ustašofiliju“, a da vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije i boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za dvije države.
Josipović: HDZ žmuri na ustašofiliju, snažno sikće i četnička zmija u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

"Opterećeni su strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo, donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženja najboljih rješenja za obje države“, rekao je Josipović.

Josipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže, u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje, "na rubu građanske pristojnosti“.

Po njemu, uzrok "nikad gorih“ odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dvije zemlje su, ocjenjuje, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Na podsjećanje da je nedavno rekao da je mjera Hrvatske ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija, on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmuri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

"HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmure na ustašofiliju, koja je sve izraženija“, rekao je on.

Josipović ocjenjuje i da "snažno sikće i četnička zmija u Srbiji" uz napomenu da je istorija pokazala da su one "po pravilu jedna drugu hrabrile i podsticale“.

(Politika)

Portal Analitika