Abiznis

SUBVENCIJE: Željezničkom prevozu 2,8 miliona eura iz budžeta

Vlada Crne Gore donijela je Odluku o dodjeli Ugovora Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa. Shodno Ugovoru, ŽPCG će iz budžeta pripasti 2,8 miliona eura naknade za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluga prevoza putnika. Naknada može biti smanjenja ukoliko dođe do otkazivanja vozova ali i kašnjenja karakterističnih za ovu vrstu javnog prevoza u Crnoj Gori.
SUBVENCIJE: Željezničkom prevozu 2,8 miliona eura iz budžeta
Portal AnalitikaIzvor

Subvencije ove vrste su praksa u pojedinim zemljama EU, budući da je prevoz putnika u željezničkom saobraćaju neisplativ, za razliku od superprofitabilnog prevoza tereta. Ovaj Ugovor dodjeljuje se na period od godinu dana.

U slučaju nerealizovanja usluge, shodno Ugovoru, Željezničkom prevozu se umanje nadoknada za u zavisnosti od rezultata rada u predhodnom izvještajnom periodu.

Ukoliko je broj otkazanih vozova veći od tri odsto od broja planiranih vozova redom vožnje za izvještajni period, iznos nadoknade se umanjuje za petostruku vrijednost voznih kilometara koje bi ostvarili otkazani vozovi koji nijesu uračunati u tri odsto  otkazanih vozova. Maksimalno umanjenje naknade po ovom osnovu je pet odsto za predmetni izvještajni period.

tabelaTakođe,  ukoliko je ukupno vrijeme kašnjenja vozova u odnosu na ukupno vrijeme trajanja putovanja svih vozova po redu vožnje veće od 10 odsto od vremena trajanja putovanja predviđenog redom vožnje za izvještajni period, iznos nadoknade za naredni izvještajni period se umanjuje za procenat prosječnog kašnjenja vozova koje je prouzrokovao prevoznik a koji nije uračunat u 10% ukupnog vremena kašnjenja. Maksimalno umanjenje naknade po ovom osnovu je pet odsto za predmetni izvještajni period.

“ Vozovi za koje je obezbijeđen alternativni prevoz ne spadaju u otkazane vozove”, navodi se u Ugovoru. U sluĉaju spora nadležan je Privredni sud Crne Gore.

P.Z.

 

Portal Analitika