Kultura

PET DECENIJA OD DEBIJA NILA JANGA: Kralj Mida i plastična gitara

Prije 54 godine, Jang je sa srednjoškolskim bendom The Squires sišao u prizemlje bezimenog kluba. Odsvirao je nekoliko pjesama pred svojom djevojkom i prijateljima. Tu noć zaboraviće svi, osim njega
PET DECENIJA OD DEBIJA NILA JANGA: Kralj Mida i plastična gitara
Portal AnalitikaIzvor

Pronaći ćete Vinipeg na mjestu gdje prerija američkog zapada počinje da liči na sibirsku tundru, tačno na pola puta između dva okeana. To je provincija po definiciji, skoro milionski a ipak zaboravljeni kanadski grad indijanskog imena. Oduvijek i zauvijek samo usputna stanica za mladost koja hrli u neki brži život. I idealna stanica za početak muzičke priče 17-godišnjeg Nila Janga.

Jang je alhemičar koji savršeno i potpuno obične, uobičajene stvari uspijeva da učini autentičnim i posebnim. Kralj Mida rokenrola naučio je i pronašao zlatni dodir upravo u Vinipegu, gradu odrastanja i mladosti. Iz ranih jada stidljivog pubertetlije nicali su pupoljci koji cvjetaju i danas. Nikad ih se nije odrekao. Zamislite, Nil Jang, taj titan sjevernoameričke kulture i muzike 20. vijeka, nikada nije želio da ode iz svog grada!

0502niljang2

Poklon za razvod

U Vinipegu je imao prvu svirku, u noći između 1. i 2. februara 1963. Prije 54 godine, Jang se sa srednjoškolskim bendom The Squires spustio iz trošne motelske sobe u prizemlje bezimenog kluba u kom su se skupljali tinejdžeri... Odsvirao je nekoliko pjesama pred svojom djevojkom i prijateljima. Tu noć zaboraviće svi, osim njega.

Desetak godina prije prve svirke, kada je imao šest godina, Jang je obolio od polija. Danas iskorijenjena bolest zamalo je ubila dječaka i ostavila ozbiljne posljedice na njegov nervni sistem. Trauma je odjekivala zlokobno u narednim godinama. Često je dobijao napade, čak i na bini.

Jangov otac bio je danguba, šarlatan i sportski novinar iz Toronta koji se pomalo bavio pisanjem fikcije. Majka je bila skromna ljepotica, jedna od prezenterki na kvizu lokalne televizije. Kada je imao 13 godina, uz vijest da se roditelji razvode zbog očeve preljube, dobio je plastični ukulele.

0502niljang

Rokenrol dama

Na malenoj gitari koju je dobio od oca naučio je akorde.

- Prvo sam imao plastični ukulele. Sljedeći ukulele bio je veći, naredni malo ozbiljniji, a onda sam prešao na bendžo... Niko mi ne vjeruje da sam od ,,prave“ gitare bježao negdje do punoljetstva - rekao je Jang sedamdesetih godina, u intervjuu za magazin Rolling Stone.

U svijetu plastičnog ukulelea i benignih mladalačkih jada mogao je da ostane do ko zna kada da nije bilo jedne dame po imenu Džoni Mičel.

Prije nego što će postati najveća pjesnikinja rokenrola, Džoni Mičel je takođe odrastala u kanadskoj provinciji Alberti, malo dalje od Vinipega. Interesantno: i Mičel je zamalo umrla u istoj epidemiji polija.

Šećerna planina

Urbana legenda, koju ne mogu da potvrde ni Jang ni Mičel, kaže da ga je pjesnikinja prvi put čula upravo na toj svirci u bezimenom klubu u Vinipegu.

- Potpuno me očarao nekih godinu ili dvije kasnije pjesmom „Sugar Mountain“ („Šećerna planina“). Bio je sladak. Slušao je Elvisa, pričao mi ponešto o Dilanu i pisao još ljepše. Zamislite, zabranili su mu da ulazi u taj klub, iako je imao 18 godina. Nije više mogao da ide na isto mjesto gdje su bili njegova djevojka i kompletno društvo. Zbog toga je napisao tu predivnu pjesmu o mladosti koja je već prošla i nespremnosti da je se odrekne – pričala je kasnije Džoni Mičel u jednom drugom intervjuu za Rolling Stone.

Tih godinu ili dvije zajedničkih svirki, druženja, pisanja pjesama i sazrijevanja uz Džoni Mičel, definisali su buduću karijeru Nila Janga. I ona prva noć u kaljuzi i mraku kantri-kluba iz kojeg muzičar nikada nije želio da ode, samo zato što je tu ispred bine bila njegova djevojka...

0502niljang3

Romansa sa Džoni Mičel

Omiljena tema fanova američkog folk-roka je pitanje da li je bilo romanse Nila Janga i Džoni Mičel. Iza njih su decenije prijateljstva, zajedničkih nastupa, veliko povjerenje i poneki dvosmislen pogled. Nil Jang je od privatnog života napravio isti haos kao njegov otac. Dva propala braka, razvod nakon 36 godina, veze sa zaboravljenim glumicama od kojih je posljednja Deril Hena... Mičel je, po Jangovom priznanju, bila vječni platonski zanos kog se nikad nije odrekao. I cijelog života je smatrao da nije dostojan ove žene.

Stojan STAMENIĆ

Portal Analitika