Sci/Tech

NASA došla do zapanjujućeg otkrića o starosti Mjeseca

Mjesec je, ustvari, mnogo stariji nego što su naučnici mislili, pokazala je studija koju su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Kalifornija u Los Angeđelesu.
NASA došla do zapanjujućeg otkrića o starosti Mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Oni su, naime, analizirali stijene i tlo koje su prikupili astronauti s „Apola 14“ koji su hodali po Mjesecu 1971. i došli do otkrića da je Mjesec star nevjerovatnih 4,51 milijardu godina, što je znatno više od prethodnih procjena.

Godinama se sumnjalo da je Mjesec nastao 100 do 200 miliona godina nakon što je stvoren Sunčev sistem. Ali, novo istraživanje je pokazalo da se Zemljin najbliži susjed formirao čak 60 miliona godina ranije od svojeg rođenja.

- Napokon smo odredili minimalni period formiranja Mjeseca. Sigurni smo kako se radi o tom razdoblju - objasnila je rukovoditeljka studije Melani Barboni za Space.com.

Barboni i njene kolege objavile su svoje rezultate u časopisu Science Advances nakon što su sproveli uranijum-olovo metodu na fragmentima cirkona koji su prikupljeni na Mjesecu tokom misije „Apola 14“. Uzorci su bili veličine zrnca pijeska, ali to nije spriječilo naučnike da odrede Mjesečevu starost.

- Veličina uzorka nije važna. U njima je zabilježena zapanjujuća informacija, a to je ključ za razumijevanje kako se stvarala i razvijala Zemlja - kazala je naučnica.

S obzirom na to da je većina uzoraka koje su prikupili astronauti s „Apola“ „ispremještana zbirka stijena2 nastalih tokom udara meteorita, naučnicima je bilo teško da ustanove kada je tačno formiran Mjesec.

- Na Mjesecu nemate očuvano prastaro kamenje - kazala je Bartoni, dodavši kako je to jedan od najvećih problema.

Kako bi ga riješili, Barboni i njen tim odlučili su da datiraju formiranje Mjesečevog omotača i kore, a ne samih stijena. Tu su pronašli fragmente cirkona koje su iskoristili za određivanje starosti Zemljinog satelita.

Izvor: Tportal.hr

Foto: universetoday.com

Portal Analitika