Svijet

Le Pen obećava slobodu: Izvešćemo Francusku iz eurozone

Liderka francuskog ekstremno desnog Nacionalnog fronta Marin Le Pen počela je juče kampanju za francuske predsjedničke izbore, a u sklopu „izbornih obećanja“ predložila je napuštanje eurozone, snižavanje godina za odlazak u penziju, te tvrdi stav prema migrantima.
Le Pen obećava slobodu: Izvešćemo Francusku iz eurozone
Portal AnalitikaIzvor

- Svrha ovog programa jeste, prije svega, Francuskoj vratiti slobodu, a ljudima dati da se čuje njihov glas - rekla je Le Pen predstavljajući svoj program.

Prema anketama, očekuje se da 48-godišnja kćerka osnivača Nacionalnog fronta (FN) Žan-Marija Le Pena bude u vrhu u prvom krugu glasanja 23. aprila, ali da će izgubiti u drugom krugu 7. maja.

U najneizvjesnijoj izbornoj trci posljednjih decenija, Nacionalni front se nada da će dvodnevni skup u Lionu, gdje Le Pen iznosi svoju izbornu platformu, uvjeriti glasače da joj daju podršku. U 144 tačke svojih „izbornih obećanja“ Le Pen predlaže napuštanje euro zone, poreze na ugovore sa strancima, te snižavanje granice godina za odlazak u penziju.

Program takođe predviđa ograničavanje svima dostupnih prava, uključujući besplatno obrazovanje samo na francuske državljane, zapošljavanje 15.000 policajaca, izgradnju novih zatvora, ograničavanje migracije i napuštanje NATO-ve zajedničke komande.

Izvor i foto: Tportal.hr/Hina/Reuters, Emmanuel Foudrot

Portal Analitika