Kultura

RECENZIJA, BLACK SAILS S04E01: Pirati su ipak emotivna bića

Odmah na početku sezone gurnuti smo u centar haosa. Zbog otetog, oduzetog, osvete... Zbog Čarlsa Vejna!
RECENZIJA, BLACK SAILS S04E01: Pirati su ipak emotivna bića
Portal AnalitikaIzvor

Duboko plavo more. Nekoliko razvaljenih brodova na površini. Ispod, pod vodom, čovjek zarobljen u mreži koja je zakačena za olupinu koja tone. Zaintrigirani? Idući kadar - Flint i Silver na palubi, a mi idemo samo petnaestak minuta unazad i svjedočimo okršaju koji je nas je odvukao na dno mora. Četvrta sezona serijala „Black Sails“ je počela, i to prokleto dobro!

Popričajmo malo o uvodnoj borbenoj sekvenci. Naravno, mnoge druge serije su nas oduševljavale sličnim kadrovima, i to sa mnogo većim vojskama i gomilama leševa, ali ova savršena kompozicija olupina drevnih piratskih brodova je posebna priča.

Bez kajanja

Da ne govorimo o predivnim podvodnim kadrovima i oduzima-nam-dah prikazu čovjeka zarobljenog pod vodom koji diže pogled ka pokolju koji se odigrava na površini. Brutalno i hipnotišuće. Pisci serijala nijesu oduševili samo fanove, već su privukli pažnju gledalaca koji se prvi put susreću sa svijetom „Black Sails“.

Prva epizoda četvrte sezone odmah je donijela novitete. Vidjeli smo potpuno drugačiju Elenor Gatri, nekada jaku ženu bez dlake na jeziku, a sada pristojnu i poslušnu sljedbenicu Vudsa Rodžersa zbog kog je izdala pirate sa kojima je nekad sarađivala. I dalje ne pokazuje ni trunku kajanja, čak ni zbog smrti Čarlsa Vejna.
Za razliku od Elenor, Džek Rakam je preplavljen krivicom i kajanjem. Zbog otetog, zbog oduzetog, zbog osvete, zbog Čarlsa Vejna! Uz blagoslov Crnobradog, izgovarajući samo nekoliko kratkih rečenica, ubrzao je krv u žilama kompletnoj posadi. Kako i sam Rakam kaže, pirati su pored svih okrutnosti ipak jedna emotivna bića.

Međutim, Rakam se nekako gubi u svoj toj krivici i razmišljanju o tome šta bi Vejn rekao o njemu da je živ. Zbog toga rizikuje život. Srećom, tu je Ana Boni kao glas razuma koja mu okrutno, kako samo pravi prijatelj može, traži da prestane da uništava sebe zbog Vejnove smrti. Upozorava ga da umjesto toga treba da se bori sa njom za zajedničku budućnost i Nasau.

0502blacksails2Centar haosa

Na početku epizode dobijamo utisak da se cijela priča vrti oko Flinta i Long Džona Silvera. Ipak, nakon što Silver padne sa broda u vodu, ključni sukob je između Flinta i Bilija. U pitanju je sukob volja, sukob energija, borba za mjesto kralja pirata i, naravno, zlato. Ali, ožalošćena Madi je u igri. Tvrdi da joj je Silver rekao gdje je zlato i da Flint nije jedina preostala osoba koja zna lokaciju. To samo čini stvar zanimljivijom.

„Black Sails“ nas je gurnuo pravo u centar haosa i pružio nam sjajan spektakl, ali i odlučujuće elemente za razvoj četvrte sezone na relaciji Flint - Silver. Obje zaraćene strane su u nevolji. Pobjednik će biti strana koja je dovoljno jaka da izbjegne razdor. Za sada je Rodžersova strana u prednosti, naročito sa novim negativcem, kapetanom Berindžerom, sadistom kog glumi sjajni Kris Larkin.
Ali, tek smo na početku... Do sljedeće epizode, uživajmo u saznanju da je Silver preživio, iako u to nijesmo ni sumnjali. Na obali ga je našao niko drugi do Izrael Hends (Dejvid Vilmot), saveznik Crnobradog koji, po knjizi „Ostrvo s blagom“, predstavlja ključni faktor u preobražaju Long Džon Silvera dok ga čekaju prljavi psi ostrva Nasau i njihova reakcija kad otkriju da je kralj pirata ipak živ, a zlato u igri. Još samo devet epizoda do kraja... Dođavola!

Biljana MARTINIĆ

FOTO: ew.com / entertainmentweekly.com

Portal Analitika