Abiznis

Promet na berzi milionski, prodate obveznice, rastu akcije Rudnika uglja

Promet na Montenegroberzi ove sedmice je iznosio 7,38 miliona EUR, zahvaljujući prodaji državnih obveznica. Akcija Rudnika uglja ojačala je 27,6 odsto na pet EUR, nakon što je EPCG izrazila spremnost da kupi dio akcija tog kapitala koji je u vlasništvu kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića.
 Promet na berzi milionski, prodate obveznice, rastu akcije Rudnika uglja
Portal AnalitikaIzvor

Na Montenegroberzi je u petak prodato državnih obveznica za 7,1 milion EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, ojačao je dva odsto na 957,94 poena, a MONEX 1,3 odsto na 11.487,09 bodova.

Fondovski indeks, MONEXPIF, oslabio je 2,5 odsto na 2.656,94 poena.

Najveći dio prometa je osim državnim obveznicama ostvaren i u trgovini Poslovno logističkog centra (PLC) Morača u iznosu od 49,82 hiljada EUR, Jugopetrola 47 hiljada EUR, Rudnika uglja Pljevlja 36,23 hiljade EUR.

Na petom mjestu po likvidnosti nalazi se akcije Crnogorskog Telekoma sa prometom od 34 hiljade EUR, a slijedi promet akcijama Luke Bar u iznosu od 25,8 hiljada EUR.

Akcija Rudnika uglja ojačala je 27,6 odsto na pet EUR.

Skupština akcionara Elektroprivrede (EPCG) donijela je u utorak odluku o izražavanju zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja. 

Iz EPCG je saopšteno da je u cilju postizanja što veće sinergije i optimizacije rada subjekata termoenergetskog sektora u Crnoj Gori, ta kompanija zainteresovana za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja kupovinom akcija, čime bi preuzela to preduzeće kao akcionarsko društvo.

Odbor direktora i menadžment kompanije zaduženi su da, u okviru svojih ovlašćenja, nastave aktivnosti na sagledavanju ponuđene cijene akcija i pripreme materijal za konačno izjašnjenje nadležnih kompanijskih organa.

Akcionari EPCG, italijanska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović, ponudili su EPCG da otkupi njihove akcije u Rudniku uglja, koje ukupno iznose 51,4 odsto.

Akcije EPCG porasle su 3,3 odsto na 3,1 EUR.

Dionica Marine Bar je ojačala 22,3 odsto na 2,3 EUR, Jugopetrola 2,3 odsto na 13,5 EUR, Luke Bar 6,3 odsto na 32,43 centa, Port of Adria 3,6 odsto na 13,68, Željezničke infrastrukture jedan odsto na 1,9, Plantaža neznatno na 13,06 centi.

Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović, saopštio je da bi pregovori sa poljskom kompanijom OT Logistics, koja je jedina dostavila ponudu za kupovinu Luke Bar i Montecarga trebalo da počnu 13. ili 14. februara.

Poljaci su za 30 odsto akcija Luke Bar u ponudi predatoj 22. decembra predvidjeli 7,1 milion EUR, trogodišnji investicioni program vrijedan 17,1 milion.

Akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pojeftinila je 1,9 odsto na 77 centi, a Ulcinjske rivijere blago na 10,48 EUR.

Dionica Crnogorskog Telekoma ostala je na prošlosedmičnih 2,8 EUR.

Fond Trend je neznatno gubio na 5,18 centi.

Ukupan promet na Montenegroberzi u januaru je iznosio 2,89 miliona EUR i bio je oko 57 odsto veći u odnosu na decembar.

“U poređenju sa januarom prošle godine promet je manji 26 odsto”, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Prosječan dnevni promet u januaru je iznosio 169,86 hiljada EUR, a njegov veći dio, 85 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu.

Mina business

Portal Analitika