Zanimljivosti

Piće i duvan predstavljaju smrtonosnu kombinaciju

Piće i duvan predstavljaju smrtonosnu kombinaciju, dokazuju rezultati ispitivanja objavljenog na Institutu za rak u Lionu. Rezultati su pokazali da osoba koja mnogo puši i umjereno pije, ima pet puta veću mogućnot da će oboljeti od raka usne duplje, grla ili jednjaka nego osoba koja pije istu umjerenu količinu alkoholnih pića, ali i umjereno puši (deset ili manje cigareta dnevno).
Piće i duvan predstavljaju smrtonosnu kombinaciju
Portal AnalitikaIzvor

Veliki rizik

Rizik od raka jednjaka bio je 18 puta veći kod onih koji su umjereno pušili, ali su puno pili. Osoba koja je i pušila i pila mnogo, bila je izložena 44 puta većem riziku. Obje hemijske stvari vjerovatno djeluju na isti sistem u mozgu koji stvara osjećaj zadovoljstva. Sinergijski učinak alkohola i cigareta može predstavljati snažan udarac za organizam. Kod onih osoba koje su sklone povišenom krvnom pritisku, a svakodnevno piju više od umjerenih količina alkohola, hipertenzija je često prisutna, a i rizik od moždanog i srčanog udara je povećan. Ali, bolesnici s hipertenzijom koji istovremeno i puše i piju, izloženi su još većem riziku.

Napad na organizam

Alkohol i duvan napadaju organizam na mnoge načine. Alkohol smanjuje količine B-vitamina, tijamina i nijacina u organizmu, dok pušenje smanjuje tjelesne zalihe vitamina C i B12 koje jetra koristi u procesu detoksikacije nikotina. Žene koje puše dok upotrebljavaju oralne kontraceptive izložene su povećanom riziku srčanog infarkta, a alkohol smanjuje djelotvornost ljekova protiv hipertenzije. Posebno je važno za trudnice da budu svjesne opasnosti kombinovanog učinka cigareta i alkohola. Kod trudnica pušačica znatno se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kiseonik o kome fetus zavisi. Nikotin u majčinoj krvi uzrokuje sužavanje krvnih žila, što smanjuje dopremanje hranjivih stvari bebi. Kombinujući nikotin i alkohol, trudnice se izlažu većem riziku od pobačaja.

Portal Analitika