Društvo

Da li su promjene Statuta Radio Televizije Crne Gore bile nezakonite?

“Savjet Radio i televizije Crne Gore nezakonito je proširio svoja ovlašćenja i u velikoj mjeri poremetio strukturu organa upravljanja u Javnom servisu”, ocijenio je za Pobjedu izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.
Da li su promjene Statuta Radio Televizije Crne Gore bile nezakonite?
Portal AnalitikaIzvor

Da je zakonodavac htio da Savjet bude glavni menadžer kuće, istakao je Vujović, vjerovatno bi zakon prilagodio tome.

Međutim, ovlašćenja i direktora i Savjeta precizno su zakonski definisana da ne bi dolazilo do nezakonitog miješanja jednih u poslove drugih u okviru RTCG – objasnio je naš sagovornik. Zakon je vrlo precizno i taksativno nabrojao nadležnosti i Savjeta i generalnog direktora RTCG, upravo, kako ističe Vujović, da bi se znalo precizno što su čija ovlašćenja i ko je za šta zadužen.

“ Ako usred tih precizno definisanih obaveza dodate jednu krajnje opštu odredbu: „realizuje zaključke i odluke Savjeta“ onda je unesen potpuni haos u relaciji između Savjeta i generalnog direktora. Ova odredba može značiti bukvalno sve, jer je tako definisana”, upozorio je on. Izmjene Statuta, kako kaže, nijesu u skladu sa Zakonom o javnim radio-difuznim servisima, jer je na ovaj način Savjet za sebe prigrabio neograničena ovlašćenja i stavio generalnog direktora u potpuno podređen položaj. Sporno je, dodaje on, to što ovakva vrsta nadležnosti ne postoji u Zakonu, već su je članovi Savjeta dopisali. - Ovo prekrajanje Zakona preko Statuta posebno je uočljivo kada se zna da su u sklopu ne davnih izmjena Statuta u njega prekopirane, iz Zakona o javnim servisima, nadležnosti i Savjeta i generalnog direktora”, podsjetio je Vujović.

U odnosu na Zakon, kada je riječ o generalnom direktoru, Savjet je dodao obavezu, u članu 36, da on mora da realizuje zaključke i odluke ovog tijela.

“U članu 38 Statuta ponovo je prekopiran član Zakona koji se odnosi na razrješenje generalnog direktora, ali je dodat i novi stav koga nema u Zakonu, da on može biti razriješen i ako ne izvršava obaveze iz člana 36, odnosno ne ispunjava nove obaveze koje mu Savjet nameće”, pojašnjava Vujović. Sa Vujovićevim ocjenama saglasio se i član Savjeta Mimo Drašković koji je za Pobjedu kazao da je to tijelo sebi dalo ovlašćenja koja mu ne pripadaju po Zakonu, zbog čega je, podsjeća on, i glasao protiv kvog prijedloga.

“Radi se o važnim pitanjima, i Zakon tu ne bi ostavio neke praznine. Nema potrebe da se Statut RTCG dopunjava, ali je očigledno da neki članovi tog tijela imaju drugačije mišljenje”, rekao je on. Kako je naveo, izmijenjen je baš onaj dio koji se odnosi na nadležnosti generalnog direktora i njegove smjene, što povlači i smjenu direktora RTCG, ali i urednika u toj kući. Drašković smatra da članovi Savjeta nemaju dovoljno znanja, ali ni odgovornosti za „moć koju su sebi dali“.

“Goran Đurović je u svom prijedlogu koji je Savjet u modifikovanom obliku prihvatio nešto kasnije, omogućio da zbog bilo kog nerealizovanog zaključka neko  može da pokrene smjenu generalnog. To je banalizovanje Zakona i čitave priče o Javnom servisu i o onome za šta se mi borimo”, kategoričan je on.

S druge strane, član Savjeta na čiju inicijativu se Statut i promijenio, Goran Đurović, smatra da je problem u tome što u tom tijelu ima „očigledno onih kojima je teško da prihvate odgovornost za stanje u kojem se nalazi RTCG“.

Više im odgovara da njima i Javnim servisom upravlja neko drugi. Za predložena rješenja glasalo je šest članova Savjeta koji očigledno nemaju problem da se pojača pritisak na gneralnog direktora kako bi se promjene na kojima često insistira ovo tijelo, sprovodile brže, a sve u korist građana Crne Gore - naveo je Đurović. Kako je kazao, primjedbe na zakonitost predloženih rješenja nije imala ni advokatica angažovana da pripremi novi Statut RTCG, ali ni oni članovi Savjeta koji su glasali protiv.

“Njima se jednostavno nije svidjelo što dobijaju priliku da još bolje kontrolišu rad generalnog direktora”, tvrdi Pobjedin sagovornik. 

Pobjeda

Portal Analitika